Vad gör en cybersoldat?

40 min
Sveriges första kull cybersoldater utbildas. Skillnad på riktig och mental ålder? Tänk om det gick att minska risken att få cykeln stulen? Jerusalema challenge har nått brandstation i Öjersjö.

Thomas Nordgren är hemma och vilar så Helene Benno är på plats tillsammans med Louise Epstein idag. Kanske har ni hört att Sveriges första kull cybersoldater just nu är under utbildning och ska vara klara i juni? Vi hör Patrik Sternudd från försvarsmakten förklara för oss vad som förväntas att kunna, och vad innebär egentligen ett eventuellt cyberhot mot vårt land? 

Förra veckan pratade vi om hur gammal man egentligen är jämfört med hur gammal eller ung man känner sig. Men vad är egentligen vitsen med sån forskning. Mickael Dahlén som är mitt uppe i det forskningsprojektet kommer till programmet.

Jerusalema challenge har nått brandstationen i Öjersjö. Vi möter Martin Platerud brandman och initiativtagare till den virala dansutmaningen.

Dessutom får vi i vår satsning på uppfinningar höra om ett nytt och av många cyklister efterlängtat patent. För tänk om det gick att minska risken att få cykeln stulen? Leif Stensson från Växjö berättar för oss om sin uppfinning. Och så uppmärksammar vi en sjungande 75- åring.

Programledare: Helene Benno
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Maria Bertell
Research: Deniz Merdol

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.10
  Master KG, Nomcebo Zikode - Jerusalema
  Album: Los Números 1 de 40 (2020)
  Bolag: UMG - Universal Music Spain S.L.
 • 15.26
  Dolly Parton - Jolene
  Album: 16 Biggest Hits
  Bolag: RLG/Legacy
 • 15.39
  Tomtebandet med Tomteknattarna, Michael B. Tretow - Den makalösa manicken
  Album: Tomteland
  Bolag: SME - Columbia