There’s No Business Like Show Business – fyra historier från teaterns värld

55 min
Pandemin har fått många salonger att stå tomma och föreställningar att ställas in, men i veckans Stil beger vi oss in i teaterns värld, som många saknar, för att höra historier som utspelar sig där.

I programmet pratar vi om en av våra största och mest älskade stjärnor, vars tidigare opublicerade dagboksanteckningar nyligen gavs ut i bokform – skådepelaren Lena Nyman. Under större delen av sitt liv skrev hon dagbok varje dag. Texterna finns nu samlade i boken Dagböcker och brev 1962 - 1974.

Vi pratar med skådespelaren Nina Dahn om varför drömmen om att arbeta som skådespelare kan vara så stark. Hon sökte till teaterhögskolan tretton gånger innan hon lyckades komma in. Vad är det som får folk att söka gång på gång för att uppnå sin dröm?

Vi besöker också New York för att berätta om en ovanlig dockteaterföreställning, som möttes med både stor uppmärksamhet och förvirring när den hade premiär 1998 – Symphonie Fantastique av Basil Twist. Det var en dockteater utan dockor. Istället var det tyger, fjädrar och lampor som rörde sig i akvariet till musik. Dockspelarna hängde i selar, klädda i våtdräkter, ovanför ett stort akvarium som rymde 2000 liter vatten och drog i vajrar för att få tygerna i vattnet att röra på sig i takt till musiken.

Och sist, men absolut inte minst, tar vi en titt på balettbulan – den runda formen mellan benen på balettdansande män. Den som både döljer och framhäver könet.

Veckans programledare är Erik Sjölin.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.06
  Tove Jansson, Mumintrollen, Mumin - Om hur man skriver ett skådespel, del 5
  Album: Farlig midsommar
  Bolag: SME - Moomin Characters
 • 10.07
  Irving Berlin - There's No Business Like Show Business
  Album: The Songbook Series - There's No Business Like Show Business
  Bolag: Jasmine Records
 • 10.22
  Beyoncé - I Was Here
  Album: 4
  Bolag: Parkwood Entertainment/Columbia
 • 10.49
  Mstislav Rostropovich - 5. Danse Hongroise (Czardas)
  Album: Scoop
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.