Radiokören sjunger Arvo Pärt och Sofia Gubajdulina

Här finns inget ljud
Arvo Pärts Magnificat inleder den här konserten, där vi också hör musik av Gundega Šmite och Sofia Gubajdulina. Chefdirigent Kaspars Putniņš leder kören.

Musik av tre av nittonhundratalets framstående körtonsättare står på programmet i denna den första av konserter som Radiokören gav under ledning av sin nye chefsdirigent Kaspars Putniņš, i september 2020.

Arvo Pärt behöver ingen närmare presentation, och de stycken som vi här får höra är två av hans mest framförda. Magnificat från 1989 är komponerad i Pärts signifikativa tintinnabuli-stil, där stämmorna rör sig som klockor mot varandra. Nunc dimittis från 2001 kompletterar det föregående genom att de båda bygger på texter ur aftonmässan i den kristna kyrkan.

Generationen yngre och likaså från Baltikum är den lettiska Gundega Šmite som med sin tonsättning av Shakespears monolog Light Seeking Light utgör programmets bevis på en föryngring och fortsättning av Europas nutida körkonst.

Till sist hör vi Sofia Gubajdulinas kontemplativa verk Solsång för kör, cello och slagverk över ett poem av Den helige Francisco av Assisi. Tillägnat cellisten Mstislav Rostropovich som Gubajdulina tyckte hade en personlighet lik solen är det här ett verk där ljuset och skapelsen står i centrum. Cellostämman, som ordlös uttolkare av texten, är mycket dynamisk och nyskapande.

Under play-funktionen på Berwaldhallens webbplats kan man även uppleva  denna konsert med ljud och bild, och se hur Kristina Winiarski får ut det mesta av klanger ur sin cello med olika hjälpmedel.

Radiokören. Kristina Winiarski, cello, Anders Haag och Roger Svedberg, slagverk samt Michael Engström, celesta.
Dirigent: Kaspars Putniņš.

1. Arvo Pärt: Magnificat 
2. Gundega Šmite: Light seeking light
3. Arvo Pärt: Nunc dimittis
4. Sofia Gubajdulina: Solsången

Konsert från 12 september 2020, Berwaldhallen i Stockholm.

Programledare: Martin Gribbe
Producent: Martin Igelström

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.05
  Radiokören, Kaspars Putniņš (dir) - Magnificat
  Kompositör: Arvo Pärt
 • 19.12
  Radiokören, Kaspars Putniņš (dir) - Light Seeking Light
  Kompositör: Gundega Šmite
 • 19.20
  Radiokören, Kaspars Putniņš (dir) - Nunc Dimittis
  Kompositör: Arvo Pärt
 • 19.28
  Radiokören, Kristina Winiarski (cello), Anders Haag (slagverk), Roger Svedberg (slagverk), Michael Engström (celesta), Kaspars Putniņš (dir) - Solsången (Canticles of the Sun)
  Kompositör: Sofia Gubajdulina