Rollspel på distans ökar under pandemin

10 min
Amerikanska nättjänster har haft svårt att palla trycket när mängder av nya medlemmar strömmat till under coronapandemin.

En rollspelsgrupp i Härnösand har fått tänka om under coronapandemin.

Sen i mars använder de sig av en så kallad Virtual Table Top, en typ av virtuell plats för rollspelande.

Onlineverktyget gruppen använder heter Roll 20 och spelledaren Anna Troy berättar att hon och de andra deltagarna varit långt från ensamma om att använda just den här tjänsten under pandemin.

– Särskilt i början hade Roll 20 stora problem i USA med att hantera alla nya som kom in. Där märkte spelarna ökningen på ett negativt sätt när det laggade och hackade, men här har vi haft det ganska bra, säger Anna Troy.

En annan bjässe på marknaden är Fantasy Grounds. Företaget beskriver sig själv som världens största plattform för onlinerollspel med sina över 280 000 medlemmar.

Från mars till september i år såg Fantasy Grounds en 400-procentig ökning av nya medlemmar, jämfört med samma period förra året. Det skriver företaget i ett mail till Kulturnytt.

De skriver också att andelen svenska medlemmar varit relativt låg, strax under tusen medlemmar, men att den under pandemin ökat med en fjärdedel till över 1200.

Som tillägg skriver företaget att det bara är spelledare som behöver vara registrerade som medlemmar, vilket innebär att det kan vara ett stort antal spelare, i både Sverige och världen, som inte syns i statistiken.

Rollspelaren Hannah Hägglund sitter också i Härnösand, men några kilometer bort från Anna Troy vid sin egen dator.

Hon är inte alls förvånad över att flera av nättjänsterna har växt rejält under pandemin.

– Rollspel är ju en väldigt trevlig hobby, nästan som en workout för ens fantasi. När möjligheten finns att kunna fortsätta vara social via nätet, och kanske till och med våga prova spela för första gången, är det bara förståeligt att folk vill testa, säger Hannah Hägglund.

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.45
    John Barry - Midnight Cowboy
    Album: Midnight Cowboy: Music From The Motion Picture
    Bolag: EMI/EMI Records (USA)