Borde vi värdera bostäder utifrån kulturhistoria?

40 min
I en tävling i höstas presenterade tre studenter från Göteborg något de kallar för kulturhistorisk rating. Ett sätt att värdera en bostads kulturhistoria. Vilka detaljer ska man undvika att renovera?

Många lyssnare har undrat hur Thomas Nordegren mår. Idag är han med och berättar om sin konvalescens och vi får också reda på när han är tillbaka i etern igen.

Under en tävling i hållbar stadsutveckling i höstas presenterade tre Göteborgs-studenter något de kallar för kulturhistorisk rating, KHR. Alltså att man vid värderingen av en bostad även ska ta hänsyn till vilket värde som finns i ett kök av god kvalité från 1950-talet eller ett funkisdörrhandtag i förnicklad mässing och benvit plast. Studenterna tror att metoden kan minska det de kallar för aningslösa renoveringar. Håller mäklaren och byggnadsantikvarien med? Studenten Ludvig Ramberg som var med och tog fram förslaget medverkar tillsammans med byggnadsantikvarien Erika Åberg från tv-programmet "Det sitter i väggarna" och mäklaren Anders Larsson.

Vi fortsätter vår serie om svenska uppfinnare som nyligen fått patent. Idag pratar vi med Louise Axzell som fått patent för en ny typ av duschstol som ökar självständigheten hos användarna. Hur fick hon idéen och vad händer nu?

Och så undrar Louise om hon skulle bli en lyckligare människa om hon ägnade större del av sin tid åt internetfenomen och försöka skratta åt det som roar många andra?

Programledare: Louise Epstein

Bisittare: Henrik Torehammar

Producent: Maria Bertell

Research: Julius Bäckman

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.41
    Tycho, Saint Sinner - Japan
    Album: Japan (Satin Jackets Remix)
    Bolag: MERLIN - Ninja Tune