AstraZenecas vaccin - så fungerar det

20 min
AstraZenecas coronavaccin är det som flest troligen kommer att erbjudas. Hör vad man vet om effektiviteten av vaccinet hos personer över 55 år och hur det kan hantera mutationer.

Sverige har tecknat avtal om att köpa in flest doser av AstraZeneca – sex miljoner doser, och möjliga två ytterligare miljoner doser.

Det handlar om ett adenovirusvektorvaccin och det skiljer sig i hur det levereras in i kroppen jämfört med tidigare godkända mRNA-vaccin. Här används ett ofarligt förkylningsvirus som budbärare, vektor, av själva vaccinritningen.

AstraZenecas adenovirusvektorvaccin väntas bli godkänt av Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, på fredag. Och Sveriges vaccinplanering bygger på att flest svenskar ska erbjudas det vaccinet. Även det näst största väntade leveransen med vaccin handlar om adenovirusvektor vaccin. Det är det nederländska Janssen Pharmaceuticas vaccin, där Sverige tecknat avtal för 4.5 miljoner doser, förutsatt att det godkänns senare i vår.

Immunologen Anna-Lena Spetz vid Stockholms universitet och virologen Niklas Arnberg vid Umeå universitet reder ut begreppen kring vad AstraZenecas vaccin är.