Luleåbiennalen gräver i det glömda

54 min
Sveriges roll under Andra världskriget och Norrbottens koloniala historia – det är två ämnen som undersöks när Luleåbiennalen gräver i det fördolda. Möt konstnärerna Erik Thörnqvist och Susanna Jablonski.

KARL DUNÉRS LEVANDE DOCKOR
Karl Dunér är främst känd som teaterregissör, men han gör annan konst också, just nu visas en stor utställning på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm. P1 Kulturs Mårten Arndtzén stiftade bekantskap med dem och annan levande konst i Karl Dunérs ateljé.

BOKEN DU BORDE HA LÄST

I tider av isolering och hemmasittande vänder sig blicken lätt mot den egna bokhyllan – och då också mot de där dåliga samvetena som man borde ha läst. Anna Tullberg tar pandemitillfället i akt och hugger in på en av de där olästa klassikerna: Per Lagerkvists Barabbas.

ESSÄ: ATT SÄTTA PUNKT

Andra delen i OBS serie om inledningar och avslut handlar om ett av våra viktigaste skiljetecken: punkten. Men punkten har på samma gång tappat mark och fått ny kraft i vår samtid. Yngre generationer uppfattar den ofta som hård och kanske rent av aggressiv, samtidigt som tre punkter allt oftare får avsluta en mening. Författaren Tone Schunnesson reflekterar över punktens väsen och över sin egen tvekan inför det definitiva avslutet.

Programledare och producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.44
  Mario Nascimbene - Musical Examples
  Album: Barabbas (Original Film Soundtrack)
  Bolag: Stage Door
 • 13.48
  Roffe Ruff - Barrabas
  Album: Barrabas
  Bolag: 2011 Olofsson Management