När klimatkrisen blir skönlitteratur

53 min
Succé-författaren Maja Lunde är aktuell med en ny roman om ett framtida Norge då klimatkatastrofen är ett faktum och världen för alltid har förändrats.

"Przewalskis häst" är den tredje delen i ett pågående projekt, där romanerna berättar om en skrämmande framtid i spåren av klimatkrisen och hur människans levnadsvillkor förändras.
Den första romanen i den planerade kvartetten, är "Binas historia". Den kom på svenska 2016 och har översatts till 40 språk, den andra "Blå", gavs ut 2018. Nu finns alltså den tredje delen, Dagens Nyheters Björn Wiman och kulturredaktionens Nina Asarnoj har läst och medverkar i dagens P1 Kultur för ett samtal Maja Lundes böcker och hur man kan skapa litteratur av klimatfrågan.

SVERIGES RADIOS LYRIKPRIS 2021

Nu är det bestämt vilka diktsamlingar som kan ta hem Sveriges radios lyrikpris 2021! De nominerade är "Toposatopicus" av Krister Gustavsson, "Konsten at med hvissa metodiska rörelser hemkalla en hädangången til lifvet" av Helena Boberg, "Under tiden" av Anna Hallberg , "På kyrkogården i södra Lappland" av Börje Lindström och"Kälda" av Birgitta Lillpers. Jurymedlemmen Per Engström medverkar för att berätta om varför juryn valt just de här fem av alla diktsamlingar som gavs ut 2020.

POETEN ROLF AGGESTAMS POSTUMA "MITT I DET VEKA LIVET"

I december gick poeten Rolf Aggestam bort, 79 år gammal. Nu har hans sista diktsamling "Mitt i det veka livet" getts ut och kulturredaktionens mångårige medarbetare, litteraturkritikern Göran Sommardal, kommer till studion för ett samtal om Aggestams sista bok och hans livsgärning.

DAGENS OBS

"Vi, de utsvultna" är rubriken för Maria Andersson Vogels reflektion över konstnärligt skapande, den kvinnliga kroppen och magerhet som ideal.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Maria Götselius