Tajma dygnsrytmen

55 min
I den moderna tillvaron är det ganska få av oss som sover, vaknar, äter och rör oss i takt med solen. Men ny forskning visar att hur vi disponerar vår tid har stora effekter på hälsan.

Kanske är det dags att sluta stirra oss blinda på vad vi äter och hur vi tränar och istället tänka på när?
Tajming är nämligen viktigare än man tror för att hålla sig frisk och sund och stryka kroppens funktioner medhårs, i enlighet med den inre klockan.

Den inre biologiska klockan påverkar alla våra celler och kunskapen om den kan också hjälpa oss att förstå mer om olika sjukdomar och behandlingar.
Celldelningen kan skilja sig över dygnets timmar och på så sätt kan man anpassa till exempel cancerbehandling till när den ger bäst effekt och minst biverkningar.
Forskningsområdet kallas kronofarmakologi och är ganska nytt.

- Dygnsrytmen reglerar alla våra gener. Vid en viss tid kanske läkemedlet inte har någon effekt för att vi har för lite eller för mycket av en viss genaktivitet till exempel, berättar Andrea Carmene Belin, forskare på instutionnen för neurovetenskap på Karolinska Institutet. Hon forskar om Hortons huvudvärk och undersöker om man skulle kunna behandla den bättre om medicinen ges vid en individanpassad tid på dygnet.

Gäster i programmet: Satchin Panda, professor i kronobiologi, Johan Axelsson, professor vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet, Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.
Producent Clara Lowden.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Mew, Bo Rande - Comforting Sounds
  Album: Comforting Sounds
  Kompositör: Mew
  Bolag: Epic
 • 10.04
  Leppe Sundevall - Jag Vill Ju Va Som Du
  Album: Disney En Magisk Värld (The Magic of Disney)
  Bolag: Walt Disney Records
 • 10.06
  Gustavo Santaolalla - The Wings
  Album: Brokeback Mountain Soundtrack
  Bolag: Universal Music
 • 10.37
  Vitamin String Quartet - All Falls Down
  Vitamin String Quartet
  The String Quartet Tribute to Kanye West
  Etikett: Vitamin Records