Biosphere 2 – ett av världens märkligaste experiment (R)

20 min
Biosphere 2 är den osannolika historien om hur en visionär och kreativ teatergrupp på 90-talet bygger en världsunik forskningsanläggning för att testa hur självförsörjande rymdkolonier kan utformas.

Idén var enkel: att skapa en lufttät byggnad i vars inre en grupp människor ska kunna överleva endast med hjälp av ekosystemen inne i byggnaden. Ett slutet kretslopp som förser människorna med luft, mat och vatten. En oljemiljardär som stod teatergruppen nära stod för pengarna.

1991 var den rekordstora anläggningen färdig. I dess inre fanns en regnskog, ett korallrev, en savann och små lägenheter med plats för de åtta människor som nu skulle tillbringa två år inne i en annan värld.

Redan från början fanns det gott om kritiska röster som anklagade projektet för ovetenskaplighet. Men idag används anläggningen för att göra tester på hur vår biosfär påverkas av den globala uppvärmningen.

I programmet hörs: Mark Nelson, biosfärian och forskare, John Adams, vice chef för Biosphere 2 idag, Jens Hauslage, forskare inom livsuppehållande system på tyska rymdstyrelsen DLR.

* Programmet är en repris från 14 december 2020.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.11
  The Fifth Dimension - Aquarius/Let The Sunshine In
  Album: Forrest Gump (The Soundtrack)
  Bolag: Arista
 • 12.17
  Johann Johannsson - There's No Harm Done
  Album: Copenhagen Dreams: Music from the Film
  Bolag: NTOV / Cobraside