Natursamtal med Mikael Niemi - och Yambaruskogens rika liv

96 min
Vi sänder från en lägereld i Tornedalen där reporter Thomas Öberg samtalar med författaren Mikael Niemi. Och besöker den åretruntgröna Yambaruskogen på Okinawa. Programledare: Karin Gyllenklev.

I Mikael Niemis bok Koka björn beskriver romanfiguren Jussi friheten att vara "som skogen, som sommarens lövmassor och höstens förna, som midvintersnö och de oräkneliga knopppar som kläcks av vårsolen." En av många passager i Niemis författarskap där naturen spelar en avgörande roll.

Vår fältreporter Thomas Öberg tillbringar morgonen i Mikael Niemis sällskap, vid en eld i en liten tornedalsby utanför Pajala. Samtalen kommera att handla om människan och naturen i Mikael Niemis värld.

Från ett kallt Norrbotten gör vi flera utflykter runt om i världen. Lädersköldpaddor, okinawaspett och stora, fruktätande fladdermöss är några av de djur det handlar om när Jenny Berntson Djurvall besöker den japanska ögruppen Okinawa och vandrar genom den åretruntgröna Yambaruskogen.

Och så besöker vi en riktig hotspot - berget Monte Gargano i sydöstra Italien. Här finns många, och en hel del sällsynta, orkidéer.

Tillbaka till Sverige, och till ejdern som minskat drastiskt sedan 1990-talen. Den beskrivs vara i "fritt fall". Vi pratar med fågelforskaren Martin Green som varit med och sammanställt rapporten Sveriges fåglar 2020.

Lyssnaren Eva följde ett spår i snön. Det var vingligt. Någon hade gått i snön för att sedan flyga en liten bit, landa och vingla vidare. Där spåret upphörde fann hon en stor ljus fågel, vit och beige, måsliknande. Vad är det för fågel och hur har den kommit dit, så långt från öppet hav?

I veckans kråkvinkel lyfter Mats Ottosson fram fyndiga vetenskapliga namn som kan få oss att uppmärksamma arter som annars gått oss förbi. Vad sägs till exempel om Neopalpa donaldtrumpi, en fjäril med spännande frisyr.

Programledare är Karin Gyllenklev.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.22
  Hartmey - Elephant
  Album: The Top of the Sky
  Bolag: New Big Star
 • 06.23
  Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
  Album: Bird Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016
 • 06.40
  Ivie Anderson, Duke Ellington - It Don't Mean A Thing
  Album: The Chronological Duke Ellington & His Orchestra
  Kompositör: Duke Ellington
  Bolag: Classics
 • 07.04
  Leon Vynehall - Inside the Deku Tree
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024
 • 07.52
  Duke Ellington - It's Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing)
  Duke Ellington
  Sophisticated Lady
  Etikett: Wnts