Del 1. Julia Dufvenius läser Magda Szabós roman ”Dörren”. Sänds i FM 29/1. Tillgänglig fram till 04 april 2021.

Här finns inget ljud
Berättaren har tillsammans med sin man flyttat till en ny, stor lägenhet. Ganska snart känner dom att skrivandet upptar en så stor del av tiden att hushållet blir lidande. Dom behöver en hushållerska.

Via bekanta får dom tips om Emerentia, en ganska råbarkad kvinna med mycket fina referenser. Det speciella förhållande som utvecklas mellan författarinnan och hushållerskan har sin början i att Emerentia inte tackar ja direkt. Hon behöver lite tid att fundera. Och när Emerentia väl tackar ja är det hon som dikterar villkoren; hon har godkänt författarparet.

Författaren Magda Szabó (1917 – 2007) är en av Ungerns internationellt mest kända författare. Hon har skrivit barnböcker, poesi, dramatik och romaner. ”Dörren” är kanske den roman hon mest förknippas med och den har också filmatiserats med Helen Mirren i rollen som den egenartade hushållerskan Emerentia.

Uppläsaren Julia Dufvenius är skådespelare utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg. Hon slog igenom i tv-serien ”Glappet” 1997 och är sedan 2007 knuten till Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm.

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Producent: Sammi Nummelin
Språk-och uttalskonsult: Rudolf Udvardy
Översättning: Eva-Teresia Lundberg och Maria Ortman.

Tillgänglig tom 4 april 2021.