USA som den demokratiska förebilden: Lubna El-Shanti, Stockholm

3:26 min
Utrikeskrönikan 8 januari 2021.

Stockholm, fredag.

Har du hört vad som hänt i USA, de har stormat Kapitolium, berättade mamma för mig i går över telefon.

Det såg helt galet ut, fortsatte hon, som i Ukraina 2014. Minns du det?

När pro-ryska separatister ockuperade det lokala parlamentet på Krim och hissade upp den ryska flaggan. Det kort efter att den Moskva-stödde presidenten Viktor Janukovitj hade avsatts som landets president, ett resultat av de så kallade Euromajdan-protesterna.

Jämförelsen är absurd men ändå slående.

Det ligger något i det. Parlamentsstormningar förknippar man väl sällan med stabila demokratier. Scenerna som utspelade sig i Kapitolium kunde faktiskt lika gärna ha ägt rum i Ukraina eller i någon annan ny demokrati, inte i USA, som av många ses just som ett demokratiskt föredöme.

En annan jämförelse som kommer på tal i vårt samtal var när tusentals demonstranter ockuperade presidentpalatset i Kiev 2004, det som blev början på orangea revolutionen.

Det var precis efter presidentvalet i Ukraina där samme Viktor Janukovitj hade utnämnt sig till valets segrare, fastän det fanns bevis på omfattande valfusk, något som både ukrainska myndigheter och internationella observatörer pekade på.

Jag var 13 år då förstod väl inte så mycket men minns att mamma inte var jätteförvånad över att valet var riggat. I över 70 år har landet varit en del av ett kommunistiskt system, där sanning inte behövde vara sanning och där man tidigt lärde sig att inte lita på någon, särskilt inte på staten.

Men 2004 kokade frustrationen över. Ukrainarna tänkte inte låta sig luras längre. Protesterna var högljudda och ihärdiga och valet fick till slut göras om och Viktor Justjenko, oppositionskandidaten vann.

Men nu i USA, märkligt det där, fortsatte mamma. Det påminner om det som hände i Ukraina då fast allt är lite tvärtom.

I USA finns ingen utbredd korruption eller oligarki, ingen större och mäktigare granne som försöker få kontroll och inflytande över landet, valsystemet fungerar och det finns inga som helst bevis på valfusk. Har de som stormade parlamentet i USA slutat tro på sin demokrati och vad vill de ha i stället? Mammas funderingar blev hängandes i luften.

Och ändå behöver inte det vara den värsta konsekvensen, att amerikanarna slutar tro på demokratin, som amerikanskpolska journalisten Anne Applebaum lyfte fram i en analys.

Hon tänker på de som lever i auktoritära stater och kämpar varje dag för demokrati, de som sätter sitt hopp till USA, vem ska de lita på nu? Och vem tjänar på folkets misstro?

Kort efter samtalet med mamma så samlades kongressen och godkände Joe Biden som president, allt enligt demokratiska regler och principer,