Etiska polisövertramp på sociala medier, vaccinrapportering om dödsfall alarmistisk? Om Youtubes nedstängning av swebbtv

35 min
Integritetskränkande klavertramp, polisens närvaro på sociala medier får kritik. Om vaccinrapportering, hur ska medier rapportera om dödsfall utan att skrämmas? Om Youtubes nedstängning av swebbtv.

Etiska polisövertramp på sociala medier
Polisens närvaro i sociala medier har varit på tapeten under julen. Det har nog undgått få hur det under dom senaste åren kommit fler och fler lokala och nationella poliskonton som sprider inblickar och ingripanden från norr till söder till sina följare.

Polisen är en myndighet i stort behov av allmänhetens förtroende – där kan dom sociala medierna vara till stor nytta. Men hur mycket förtroende skapas egentligen av raljanta kommentarer, integritetskränande och dåligt pixlade bilder eller regelrätta reklaminlägg?

Skribenten Max Karlsson har under en längre tid granskat polisens agerande och i veckan publicerade han en sammanställning i dagens ETC.

Reporter: Tonchi Percan

Vaccinrapportering om dödsfall alarmistisk?
Förra veckan kom nyheten att en multisjuk, 85 år gammal man på ett särskilt boende avlidit dagen efter att han fått Covid-vaccinet. Mer eller mindre alla svenska medier publicerade nyheten, detta trots att läkare inte misstänker någon koppling mellan vaccinet och mannens dödsfall.

Så vad var då egentligen nyheten? Att en äldre man dog?

Vaccineringen av Sverige kommer utan tvekan att vara en av vårens största nyhetshändelser och kommer återkommande att vara i fokus i medierapporteringen. Och fallet med mannen som dog efter sprutan, det var det första men kommer inte att vara det sista där personer avlider i nära tidssamband med vaccinering.

Så hur ska då medier hantera den här situationen och hur ska dom bevaka den? Erik Petersson har i veckan pratat med tre olika medier som valt olika väg och försökt reda ut vilken linje de kommer ha i sin vaccinrapportering.

Reporter: Erik Petersson

Youtube raderade Swebbtv
Dagen innan julafton valde Youtube att radera kanalen Swebbtv från dess plattform. Det skedde efter att kanalen under hösten fått upprepade varningar om att innehåll som publicerats strider mot youtubes användarvillkor.

Enligt Mikael Willgert, VD för och programledare på swebbtv, handlar det om uppemot 700 videoklipp och hundratusentals kommentarer som på ett bräde raderats.

Det svänger fort i den nya medievärlden. Det är faktiskt bara år sen dom stora amerikanska techjättarna kallade sig för infrastruktur och inte publicister. Då ville dom inte moderera, radera eller ta ansvar för innehåll som deras användare laddat upp.

Men nu blåser ju andra vindar och frågan är om man idag inte bör kalla Youtube, Twitter och Facebook för världens mäktigaste publicister. Adam Cwejman, chef för Göteborgs-Postens liberala ledarsida, skrev i veckan om nedsläckningen av swebbtv. Jag ringde upp honom.

Reporter: Johan Cedersjö

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.04
  Steam Funk Robot - Radio 2500
  Album: Placebo Effect
  Bolag: BLB Record
 • 11.05
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.07
  _91nova - Just a Shadow
  Album: The Lurkerz
  Bolag: Epidemic Sound
 • 11.12
  Krypto9095 D3mstreet - Woah (Feat. D3mstreet)
  Album: Woah (Feat. D3mstreet)
 • 11.16
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.22
  Gustavo Santaolalla - Iguazu (Album Version)
  Album: Yes
  Bolag: Universal Music Argentina S.A.
 • 11.30
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande