Løkke i skuggan av världens längsta snopp: David Rasmusson, Köpenhamn

3:08 min
Utrikeskrönika 11 januari 2021.

Köpenhamn måndag.

Jag hade semester över julhelgerna. Skönt tänker ni, frustrerande säger jag.
Visst jag gillar också att vara ledig då och då, men just den här julen har ju Danmark fullkomligt sprutat ur sig intressanta nyheter medan jag suttit på läktaren.

Det började med att Inger Støjberg, den kontroversiella före detta migrationsministern, tvingades avgå som viceordförande för det stora borgerliga oppositionspartiet Venstre, stor nyhet. Sen slogs det rekord i antalet inlagda med covid på danska sjukhus, stor nyhet. Vaccinationerna inleddes, stor nyhet. Mette Frederiksen höll sitt nyårstal, stor nyhet och sen kom den riktiga bomben. Före detta statsminister Lars Løkke Rasmussen lämnar efter 40 år Venstre, möjligtvis för att liksom Birgitte Nyborg i tv-serien Borgen starta ett nytt mittenparti, meganyhet, ja i alla fall här.

Fullt av journalistiska julklappar i Danmark med andra ord. Men det som fått mest uppmärksamhet utanför landets gränser är något helt annat.
Det är istället Danmarks Radios nya animerade barnserie "John Dillermand", mannen med världens längsta tissemand, alltså snopp.

En snopp, som delvis har en egen vilja, som försätter stackars John i massor av märkliga situationer, som när den till exempel stjäl glass av barn. Men som också låter honom vara hjälte, som när han med snoppens hjälp stoppar en barnvagn som håller på att rulla ut i trafiken.

Debatten har såklart inte låtit vänta på sig och varit ganska förutsägbar. Perverst och opassande eller bara ett roligt program för barn.
Och i Danmark finns en stolt tradition av att göra barnprogram som väcker debatt. Vi kan till exempel nämna "Onkel Reje", som bland mycket annat anklagats för att uppmana till satanism.

I "Ultra smider tøjet" fick barn möjlighet att titta på vuxna människors nakna kroppar och därefter ställa frågor om dem. I "Dicte tester" fick en elvaårig flicka åka till Iran och bland annat prova en hijab. I "Gepetto News" pratade en av dockorna i det fiktiva nyhetsprogrammet om hur han slappande av med att gå runt i röda damunderkläder.

Jag är ledsen Lars Løkke. Men ett barnprogram om snoppar toppar en ex-statsministers framtidsplaner, i alla fall utanför landets gränser.