Hur förs det goda samtalet?

40 min
I dag får vi veta mer om samtalskonstens mysterier. Vi undrar - Vad krävs för att Jemenkonflikten ska ta slut? Vi reder ut vad forskningen vet om kors trivsel apropå att kor inte får hållas ensamma.

Många lyssnare hör av sig till redaktionen, och ett återkommande tema är att Thomas och Louise borde sluta avbryta varandra. Men frågan är om de verkligen avbryter varandra eller om de istället pratar samtidigt? Idag har vi bjudit in Catrin Norrby professor i nordiska språk som nyligen skrivit boken Samtalsanalys för att få veta mer om samtalskonstens mysterier. Och hur är det med toleransen för att avbryta, är den särskilt låg just i Sverige?

Under de senaste dagarna har vi hört flera reportage i Sveriges Radio från det krigsdrabbade Jemen och det tröstlösa krigets konsekvenser för civilbefolkningen. Vi pratar med Shawn Davies från freds och konfliktforskning vid Uppsala Universitet om vad som krävs för att Jemenkonflikten ska ta slut?

I förra veckan pratade vi om ett uppmärksammat rättsfall där det slogs fast att kor inte får hållas ensamma utan att de behöver sällskap av en artfrände. I dag ska vi tillsammans med Sigrid Agenäs professor på Sveriges Lantbruksuniversitet reda ut vad forskningen vet om kors välbefinnande och deras behov av att kunna se och beröra andra nötkreatur.

Programledare:Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Minna Grönfors