Den fattiga änkan - Esther Kazen

7:21 min
Esther Kazen är pastor i Equmeniakyrkan, och är även känd som ”Feministpastorn”. I sina andakter den här veckan krokar hon arm med bibliska kvinnor och lyfter fram deras berättelser.

De senaste åren har Esther ofta läst Bibeln genom att kroka arm med de bibliska kvinnorna. När hon har läst deras berättelser och låtit dem vara sina huvudpersoner har hon fått se bibelns berättelser från andra perspektiv. Hon har sett detaljer hon missat tidigare, fått se bibliska hjältar från andra håll, och inte minst fått nya Gudsbilder. Esther är ärlig när hon konstaterar - det har inte alltid varit enkelt. Det har gjort mer ont än hon varit beredd på, men hon har också hittat mer hopp och en mer trovärdig, vardagsnära och hållbar Gud än hon visste att hon längtade efter. Esther har blivit övertygad om att både Bibeln, kyrkan och världen blir bäst och vackrast om vi lyssnar till alla människors röster.

Den lilla berättelsen med en fattig, namnlös och ordlös huvudperson är omdiskuterad. Är det en hyllning till den som osjälviskt vågar ge allt? Är det en kritisk blick på makten som utnyttjar de mest utsatta? Är det möjligt att den har flera parallella budskap? 
Hon har blivit en symbol som det pratas om, inte en person någon pratar med.Hon står mitt i berättelsen, nästan utan att synas.
Idag krokar jag arm med änkan som gav allt hon hade.

Text
Lukas 20:46-21:4

Musik
Diaspora - Eido Al Fakir
Fotö  - Shida Shahabi

Musik som spelats i avsnittet

 • 05.45
  Eido Al Fakir - Diaspora
  Kompositör: Eido Al Fakir
  Bolag: Records Dk (Distrokid)
 • 05.46
  Shida Shahabi - Fotö
  Album: Shifts
  Kompositör: Shida Shahabi
  Bolag: Sing A Song Fighter