"Sven Klangs kvintett" - fullträff för svensk musikfilm

9:47 min
Oktoberteaterns film från 1976 om brytningstiderna i slutet av 50-talet när dansbandsmusik kolliderar med jazz i en liten skånsk småstad.

Sven Klangs kvintett handlar om en dansorkester i Hässleholm som låter likadant varje onsdagsrepetition och lördagsspelning. När jazzmusikern Lasse kommer med utmanar han den auktoritäre och konservative Sven Klang. För Lasse är musiken ett sätt att leva och en möjlighet till förändring.

Sven Klang har köpt sina unga bandmedlemmars lojalitet och de är inte vana att ifrågasätta honom, men Lasse får dem att växa och börja tro på sig själva. Konflikterna trappas upp, men filmen är komplex och ger inga tydliga svar.

Sven Klangs kvintett är en väldigt bra musikfilm; rolig, vemodig och full av skön schlager och fantastisk jazz. Miljöerna är träffsäkra och skådespeleriet på topp hos Oktoberteaterns ensemble: Lasse (Christer Boustedt, saxofon), Kennet (Henric Holmberg, trummor), Gunnel (Eva Remaeus, sång), Sven (Anders Granström, bas) och Rolf (Jan Lindell, piano). Gruppen valde Stellan Olsson som regissör då han jobbade i den poetiska, sensuella och humoristiska anda de sökte, samma anda som hos Bo Widerberg, Jan Troell och Milos Formans tjeckiska filmer.

Filmen fick också stort genomslag både hemma och utomlands och hör till de svenska filmer som oftast visas på filmfestivaler runt om i världen.

Ett program av Helene Alm.

Musik som spelats i avsnittet

 • 02.51
  Oktober (Sv) - Whispering
  Album: Sven Klangs Kvintett
  Kompositör: Richard Coburn, Vincent Rose, John Schonberger
  Bolag: Dragon
 • 02.52
  Oktober (Sv) - Ovan Regnbågen
  Album: Sven Klangs Kvintett
  Kompositör: Harold Arlen
  Bolag: Dragon
 • 02.54
  Henric Holmberg, Christer Boustedt - Dikten
  Album: Sven Klangs Kvintett
  Kompositör: Christer Boustedt
  Bolag: Dragon
 • 02.55
  Oktober (Sv) - Some Other Spring
  Album: Sven Klangs Kvintett
  Kompositör: Irene Kitchings
  Bolag: Dragon