Hemma hos Mona Malm (1935-2021)

28 min
Den 14 januari kom beskedet att skådespelaren Mona Malm gått bort. Och med anledning av det så ska vi återvända till ett möte med henne, dagarna efter att hon fått en Hedersguldbagge i januari 2011.

Kulturredaktionens reporter Björn Jansson besökte Mona Malm i hennes lägenhet i Gamla Stan och samtalade om hennes skådespelarkarriär, om höjdpunkterna och om vad som gör att en skådespelare når ut till sin publik...

Efter reportaget följer ett samtal ur P1 Kultur den 14 januari 2021 där programledaren Lisa Wall minns Mona Malm tillsammans med dramaturgen Sven Hugo Persson och teaterkritikern Maria Edström.

– Hon var väldigt rättfram, jordnära och förankrad i verkligheten. Och naturligtvis med en väldigt varm utstrålning. Det var inget krångel med henne. Hon var lätt att jobba med, säger han. Och rollen som Alma Ekdahl i "Fanny och Alexander" är ju oförglömlig, säger Sven-Hugo Persson.

– Jag håller med, på ytan har hon de egenskaperna. Men med åren fick hon en också en väldigt bred palett. Men det bröt också fram en passion, ett spel mellan de olika starka känslorna. Hon hade en otrolig, nästan skamlös förmåga att använda sig av sina känslor, säger  Maria Edström tidigare medarbetare på kulturredaktionen.