Doften av det anglosaxiska: Richard Myrenberg, Pretoria

2:47 min
Utrikeskrönikan 15 januari 2021.

Pretoria, fredag.

Jag hör den snabba frasen ”terms and conditions apply” i slutet av en radioreklamsnutt och jag undrar vad den egentligen betyder. Att gällande villkor gäller? Är inte det liksom självklart? Sen kom jag att tänka på att jag hört frasen i radio på andra håll i världen. I Kanada, USA, Kenya och Storbritannien. Kanske är det en juridisk term som de måste säga, men jag tror ibland att den också används för att det låter lite coolt. Ungefär som ”registered trademark”, på etiketter och loggor, en icketerm om att varumärket är registrerat.

Men åter till Terms and Conditions apply. Utöver att kanske låta coolt, anger det tillhörighet på nåt sätt. Och så slår det mig, det är ett av dessa små tecken på vad som är den förunderliga globala anglosaxiska kulturen, i bred bemärkelse. Terms and conditions apply är en del av samma värld där man är besatt av gräsmattor – från Birmingham, Tampa till Pretoria. Dessa trädgårdar och golfbanor som ska klippas och tuktas och helst ska beträdas i shorts och keps. Vad är det med vuxna män och shorts?

Nåväl… jag vill minnas en språkresa till Walton on the Naze i Storbritannien för hundra år sedan då gräsklippare och häcktrimmers brummade och doften av nyklippt gräs hängde i luften. Kanske är det doften av den anglosaxiska världen. Men det finns fler kännetecken på det anglosaxiska, som man inte möter på kontinentala Europa på samma sätt. Utöver att cheddarosten regerar, finns det en genuin motvilja till flerbostadshus. Oavsett status och inkomst – alla ska bo i eget hus. Se på flygfoton över Brighton, Boston eller Bloemfontein – dessa utsträckta områden av radhus som bara käkar mark, från enklaste plåtskjul till palats med pool. Endast i stadskärnan går det att bo i lägenhet på höjden, verkar det som.

Och dessa tecken på det anglosaxiska är inte bara begränsat till det rika västerländska. Slå upp en tidning i Kenya till exempel. Jag sätter hundra shilling på att någon av huvudnyheterna handlar om en politiker som stämmer en motståndare. Alla dessa politiska strider som ska filtreras via domstolsväsendet, från USA till Sydafrika – där är det samma sak.

En fixering vid det juridiska, det finstilta, kan tyckas. Är det kanske det det betyder. Att man ska läsa det finstilta? ”Terms and conditions apply”.