Namn är politik: Caroline Salzinger, Berlin

3:25 min
Utrikeskrönika 19 januari 2021

Berlin, tisdag. 

Namn är politik, det är sen gammalt i Tyskland. För tio år sedan, sist jag var stationerad i Berlin, då var det begreppen ”Kevinism” och ”Chantalism” som diskuterades häftigt här.

Det hävdades att många föräldrar i socioekonomiskt svagare grupper, ofta i forna Östtyskland, strax efter återföreningen hade börjat ge sina barn namn som inte var klassiskt tyska utan istället inspirerade av fotbollsproffs, Hollywood och filmstjärnor. Att det anglosaxiska Kevin plötsligt blev så populärt att det ett tag var Tysklands populäraste pojknamn kunde härledas till succérullen ”Ensam hemma”, till exempel.

Eller så var det namn som Chantal eller Michelle, som var tänkta att ge flickebarnen en air av fransk glamour. Forskare kunde visa att namnen istället stämplade barnen som tillhörande hem med lägre utbildning och att lärarnas fördomar om barnen gjorde att de fick mätbart sämre betyg i skolan, och nackdelar också senare i livet.

Till skillnad från i Sverige är det heller inget en tysk Kevin eller Chantal kan fixa i en handvändning, för att få byta förnamn i Tyskland måste man övertyga myndigheterna om sina skäl, avslag är vanliga, det är dyrt och det kan till och med krävas intyg av en psykolog.

Idag, 10 år senare, stormar det fortfarande runt namn i Tyskland, fast nu alldeles bokstavligt. Det handlar om benämningen av hög- och lågtrycken som drar fram över landet.

Med början på femtiotalet tilldelades nämligen tyska lågtryck, och därmed de flesta oväder, kvinnonamn, medan högtrycken i väderleksrapporten, med sitt ofta klara, vackra väder, de fick mansnamn.

Ojämställt och manschauvinistiskt tyckte många här och 1998 började man istället turas om, Nu får högtrycken killnamn vartannat år och vartannat år är det tjejnamn som gäller.

Men en fjärdedel av invånarna i dagens Tyskland har migrationsbakgrund och det har inte slagit igenom på väderkartorna, där har de klassiska tyska namnen dominerat.

Fram tills nu.

För numera går det att köpa sig rätten att döpa vädret. 360 euro kostar ett högtryck, inklusive moms, lågtrycken är 120 euro billigare, eftersom de ofta varar kortare och så är ju vädret då, per definition, sämre. Och det är precis vad föreningen ”Neue Deutsche Medienmacher” har gjort.

För att låta vädret spegla mångfalden i den moderna förbundsrepubliken har de köpt rätten att döpa 14 hög- och lågtryck. Först ut var lågtrycket Ahmed som tog plats i de tyska väderprognoserna den 3 januari, medan högtrycket Dragica just nu ligger över sydvästra Europa. Nu återstår bara att också Kevin och Chantal ska få sin revansch och regna ner alternativt stråla klart över hela Tyskland.