Alla ville väl - om en psykiatrireform. Möjligheter

30 min
- Alla behöver ett socialt sammanhang för att må bra, det säger 26-åriga Kalle, Fontänhuset i Falun har betytt mycket för honom. Del 4/4

I programmet besöker vi Fontänhuset i Falun och pratar också med överläkaren, Karin Asztely på Högsbosjukhus i Göteborg om Avancerad psykiatri i hemmet, förkortat APIH – där riktar man sig mot personer med psykossjukdomar. Två framgångsrika metoder för att hjälpa människor med psykiska sjukdomar.

Vi pratar också med nationalekonomen Anders Ekholm som ger sin analys varför psykiatrireformen inte kommit längre trots upprepade försök och omtag.

1995 genomfördes en stor psykiatrireform i Sverige. Nu skulle det bli bra för de som drabbats av en psykisk sjukdom. Men trots goda intentioner är det fortfarande, 26 år senare, svårt för en psykiskt sjuk att få rätt vård och omsorg.

I programmet hörde vi Kalle Grundelius, överläkare Karin Asztely, Zophia Mellgren SKR, Lars-Erik Eriksson sjuksköterska, Lotta Nolander Fontänhuset Falun, Johan Bjurman och nationalekonomen Anders Ekholm.

Reporter Kalle Vannmoun, ljuddesign Johannes Oscarsson, producent Karin Grönberg.

Kontakta genast en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår mycket dåligt eller om du har tankar eller planer på att ta ditt liv. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.06
  Vitamin String Quartet - Hoppípolla
  Vitamin String Quartet
  Vitamin String Quartet Performs Sigur Rós
 • 10.07
  Joel Christian Goffin - Kronetics
  Album: Kronetics
  Bolag: Bluestone Symphonics
 • 10.16
  Vitamin String Quartet - Hoppípolla
  Vitamin String Quartet
  Vitamin String Quartet Performs Sigur Rós