Varför är förväntningarna skyhöga på den nya WTO-chefen?

40 min
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg och Afrikaexperten Peter Stein berättar mer om Ngozi Okonjo-Ivejla och varför hon är så efterlängtad. Dessutom om hur länge fläskkotletten håller i frysen?

Efter flera månaders ovisshet har världshandels-organisationen WTO fått en ny chef. Hon heter Ngozi Okonjo-Ivejla och förväntningarna på henne är enorma. Hon har doktorerat i ekonomi, haft flera internationella topposter och varit Nigerias finansminister vid två tillfällen, men räcker det för att reformera en organisation där medlemsländerna är oense om allt från vilka länder som ska betraktas som utvecklingsländer till synen på frihandel? Utrikeshandelsminister Anna Hallberg kom till studion precis som ekonomen och Afrikaexperten Peter Stein.

I förra veckan var Thomas och Louise osäkra på hur länge maten egentligen håller sig i frysen. Idag får de hjälp av Marie Louise Danielsson Tham, professor emerita och expert livsmedelshygien, att reda ut frågetecknen. Hur länge kan man vänta med att äta upp en älgstek och varför håller lingon så otroligt länge?

En lyssnare som skrev till programmet och menade att programledarna måste göra allt vad de kan för att se till att ordet fastlagsbulle inte försvinner från svenska språket. Är fastlagsbullen utrotningshotad och vems fel är det? Håkan Jönsson, matetnolog, slår ett slag för benämningen som påminner om det cykliska.


Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.33
    Roosevelt Sykes - Ice Cream Freezer
    Album: The Honeydripper's Duke's Mixture
    Bolag: UMG - Universal Music Division Decca Records France