Därför är Daft Punk ett av de viktigaste banden inom dansmusiken

54 min
På måndagen kom beskedet att den franska elektroduon Daft Punk tar farväl efter 28 år. Vilket inflytande har de haft för musiken, dansen – och vilket tomrum lämnar de efter sig?

Tina Mehrafzoon från P3 gästar dagens P1 Kultur för att prata om den franska duon med robothjälmarna och deras bestående betydelse.

BOKREA UNDER PANDEMI

Under tisdagen inleds årets bokrea. Det som en gång var ett evenemang av rang har de senaste åren präglats av en diskussion om vikande försäljningstrend i den fysiska bokhandeln till förmån för nätbokhandeln. Är pandemin dödsstöten för den fysiska bokrean som folkfest? Svensk Bokhandels chefredaktör Carina Jönsson gästar och spår bokreans framtid.

SOCIALA MEDIER SOM DIKTBÅS

Plötsligt vill alla prata hemligheter. Håller sociala medier på att förvandlas till vår tids biktbås? Vår reporter Amanda Lindström har djupdykt i anonyma avslöjanden.

Det fick kulturredaktionens Olof Åkerlund att tänka på en välbevarad hemlighet – Lars Noréns Instagramkonto.

ZELDA 35 ÅR

I dagarna fyller spelserien Zelda 35 år. Hur blev det lilla spelet om den alvliknande hjälten Link så stor? P1 Kulturs Saman Bakhtiari har pratat med P3:s spelreporter Effie Karabuda om lockelsen i legenden om Zelda.

DAGENS OBS-ESSÄ

I OBS-serien "Existentialismer" ska det handla om 1800-talstänkaren Friedrich Nietzsche. Skribenten Jenny Maria Nilsson, som ser sig själv som nietzschean, har läst Peter Handbergs översättning av "Så talade Zarathustra" och ger sin syn på det hon kallar världens jobbigaste självhjälpsbok, skriven av världens smartaste rättshaverist.

Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Felicia Frithiof

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.14
  Daft Punk - Around The World
  Album: Around The World
  Bolag: Parlophone France
 • 13.14
  Daft Punk - Get Lucky
  Album: Get Lucky
  Bolag: Columbia
 • 13.37
  London Philharmonic Orchestra and Andrew Skeet - Legend of Zelda: Suite
  London Philharmonic Orchestra and Andrew Skeet
  The Greatest Video Game Music
  Etikett: X5 Music Group