Ian Bostridge sjunger Robert Schumann

Här finns inget ljud
Tenoren Ian Bostridge bjuder på Robert Schumanns sånger om saknad och kärlek tillsammans med pianisten Imogen Cooper.

1840 blev Schumanns mest produktiva år och kallas också för hans ”Liederjahr” då han skrev inte mindre än 138 sånger med pianoackompanjemang, bland annat Dichterliebe och Frauenliebe und -leben. 

”Det här har blivit min mest romantiska musik och den innehåller mycket av dig, käraste Clara”, skrev Robert Schumann i ett brev till pianisten Clara Wieck efter att ha slutfört arbetet med Liederkreis op. 39. Tre månader senare fick han – tack vare ett domstolsbeslut – äntligen gifta sig med sin älskade Clara vars far Friedrich Wieck satte sig emot äktenskapet.

Sångerna är baserade på tolv dikter av Joseph von Eichendorff och uttrycker 1800-talets romantiska syn på natur och landskap. De handlar om ensamhet, saknad, kärlek, nattens mystik och vårlängtan, men de är även djupt präglade av Schumanns privata kärlekslycka det året.

Ian Bostridge är en mycket efterfrågad tolkare av opera och Lieder-repertoaren. Han har belönats med alla tänkbara internationella utmärkelser, blivit nominerat till 15 Grammys och även tagit emot The Pol Roger Duff Cooper Prize för sin bok Schubert´s Winter Journey: Anatomy of an Obsession.

Imogen Cooper är särskilt känd för sina tolkningar av Schubert och Schumann, men hon har också varit inblandad i modern musik och gett premiärer av verk som Traced Overhead av Thomas Adès.

Robert Schumann: Liederkreis op. 39, baserad på dikter av Joseph von Eichendorff.

1. In der Fremde
2. Intermezzo
3. Waldesgespräch
4. Die Stille
5. Mondnacht
6. Schöne Fremde
7. Auf einer Burg
8. In der Fremde
9. Wehmut
10. Zwielicht
11. Im Walde
12. Frühlingsnacht

Ian Bostridge, tenor, Imogen Cooper, pianist.

Konsert från 30 september 2020, Wigmore Hall, London.

Programledare: Eva Maria Hux