Integritetskränkande dödsruna i Kvällsposten, Dansk dokumentärfejd nu i SVT och hur stod offentlighetsprincipen pall Coronaåret 2020?

35 min
Kvällsposten publicerade extremt integritetskänsliga uppgifter om nyligen bortgången sportjournalist. Om SVT som nu sänder den danska och omstridda dokumentären Krigsfotografen. Och så om offentlighetsprincipen, vi sammanfattar om den stod pall för coronaåret 2020?

Kvällsposten publicerade integritetskränkande uppgifter 
Förra veckan publicerade Kvällsposten en artikel om en ung fotbollsskribent som nyligen gått bort. Men det var ingen regelrätt dödsruna tidningen valde att gå ut med. Istället var det en artikel som innehåller både spekulationer om dödsorsaken och flera djupt personliga och mycket integritetskänsliga uppgifter.

Lejonparten av artikeln, den består av långa citat från en text som en nära anhörig publicerat på Facebook. En personlig text som tidningen mest kopierat och klistrat in.

Vi har pratat med sportreportrar, kollegor, som blivit illa till mods av Kvällspostens publicering.

Omstridd dansk dokumentär visas av SVT
SVT har nyligen visat den danska dokumentären Krigsfotografen. En film som följer fotografen Jan Grarups liv när han pendlar mellan livsfarligt arbete i världens krigszoner och familjeliv med barn hemma i Danmark.

Arbetet med filmen har pågått under flera år och under processen dog Grarups exfru som också är mamma till deras tre gemensamma barn. Händelsen utvecklades till en central del i dokumentären, mest tydligt när filmens regissör är med och filmar scener från begravningen.

Men just dom här begravningsscenerna, dom har blivit rejält omdebatterade i Danmark eftersom flera anhöriga till den avlidne menar att dom aldrig godkänt att deras närvaro och att sörjande skulle bli en del i filmen.

Vilken koll hade SVT egentligen på den här kritiken när dom bestämde sig för att publicera och vilka rutiner finns för att säkerställa att internationella dokumentärer håller för SVT:s pressetiska kompass?

Offentlighetsprincipen prövad under 2020
År 2020 blev ju minst sagt ett annorlunda år och mycket av journalistiken har ju handlat om hur Sverige har hanterat coronapandemin. En oumbärlig nyckel i arbetet med att granska kommuner och myndigheter, det är ju en väl fungerande offentlighetsprincip. Så sett över hela året, hur väl har den då fungerat?

Musik som spelats i avsnittet

  • 11.05
    Portico Quartet - Knee-Deep In The North Sea
    Album: Knee-Deep In The North Sea
    Kompositör: Portico Quartet
    Bolag: Realworld