Så upplöser ”Small Axe” gränsen mellan film och tv-serie

54 min
Steve McQueens filmepos om västindier i London från sent 60-tal till tidigt 80-tal är en magnifik berättelse om segregation och förtryck, men också om motstånd och glädje. Nu har den premiär i Sverige!

”Small Axe” består av fem långfilmer och de har toppat kritikerlistor i USA och England sedan premiären i november förra året.

Serien nominerades till en Golden globe för bästa tv-film och van i kategorin bästa manliga biroll, för John Boyegas insats.

Den brittiska filmregissören Steve McQueen, som prisades med en Oscar för ”12 years a slave” 2013, har själv västindisk bakgrund och föddes i London 1969 – samma år som den första filmen ”Mangrove” utspelar sig.

Precis som flera av filmerna, bygger den på verkliga händelser och skildrar en rättsprocess efter demonstrationer mot polistrakasserier. Alla filmer berättar om rasismens många uttryck, men också om olika strategier för att slå tillbaka och skapa förändring.

Musiken har en bärande roll genom hela serien och den livsbejakande filmen ”Lovers rock” är till och med döpt efter en musikgenre inom reggae.

Filmerna har nu premiär på SVT Play och P1 Kulturs Joakim Silverdal medverkar för ett samtal om en storslagen filmupplevelse, men också om vad som egentligen är tv-serie och vad som är film.

"HIMLABRAND" – NY ROMAN OM UNG KÄRLEK I SÁPMI

Det är en konst att sätta ord på förälskelsens plågor, men Moa Backe Åstot lyckas med det i sin debutroman för unga vuxna, Himlabrand, där huvudpersonen Ánte kämpar med att få ihop sitt liv som homosexuell i en renskötarmiljö. Det finns hittills rätt få skönlitterära böcker från svenska delen av Sápmi. Linnea Axelssons Aednan vann Augustpriset 2018 och Ann-Helén Laestadius första vuxenroman Stöld kom nu vintern 2021. Hon har skrivit flera böcker om att vara ung i Sápmi och det inspirerade Moa Backe Åstot att skriva sin första roman – Helene Alm har intervjuat henne.

P1 Kultur pratar också med Lea Simma som är verksamhetsledare vid Samiskt författarcentrum i Jokkmokk. Hur ser hon på förutsättningarna för det litterära skrivandet i den svenska delen av Sápmi, har de förändrats på senare år?

DAGENS OBS

I måndagens essä reflekterar Olof Åkerlund över den existentialistiska filosofins fader Jean Paul Sartre och hans klassiska uttryck om att "existensen föregår essensen"

Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Maria Götselius

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.17
  Janet Kay - Silly Games
  Album: Beach Picnic Reggae Music
  Bolag: Black Barn Music
 • 13.21
  Toots & The Maytals - 54-46 Was My Number
  Album: Massive Reggae
  Bolag: Universal Music
 • 13.37
  ISÁK - Become Like Them
  Album: Ealán
  Bolag: Caroline