Vilken status har tenniskjolen idag?

40 min
Nyligen såg Louise damernas final i Australian Open och la märke till finalisternas tenniskjolar. Hur ser historien bakom plagget ut och varför är den komplicerad? Hur har den påverkat dagens mode?

I Australian Open-finalen hade vinnaren Naomi Osaka på sig en orange kjol med svart topp och hennes motspelare Jennifer Brady en isblå tennisklänning med en kort böljande kjol. Hur kommer det sig att nästan alla tennisproffs på damsidan har tenniskjol? Hur ser tenniskjolens historia och framtid ut? Vi gästas av chefredaktören för Damernas Värld, Jonna Bergh och ordförande för Svenska tennisförbundet, Åsa Hedin.

I förra veckan berättade Ekot att riksdagens partier nu är överens om att riksdagsledamöter som uteblir från arbetet under en längre period ska kunna få sitt arvode indraget. Varför har man valt att dra en gräns vid 60 procent frånvaro? Och går det att jämställa uppdraget som förtroendevald med ett vanligt lönearbete? När blir frånvaron ogiltig? Talman Andreas Norlén och Louise Bringselius, förvaltningsforskare vid Lunds Universitet är med för att diskutera det här.

Folkhälsomyndigheten föreslår ett gräns på 500 personer i varuhus. Men kan varuhusen hålla koll på alla? Och vilken blir Sveriges nationalblomma? Finalisterna i Svenska botaniska föreningens omröstning är här!

Programledare: Louise Epstein

Bisittare: Thomas Nordegren

Producent: Niklas Runsten

Research: Julius Bäckman

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.06
  Swedish House Mafia - Save The World
  Album: Anos De Musica Electronica
  Bolag: Virgin Records
 • 15.06
  Madonna - Material Girl
  Album: Celebration
  Bolag: Warner Bros.
 • 15.29
  Noriko Ogawa - Sports et divertissements: No. 21, Le tennis
  Noriko Ogawa
  Noriko Ogawa Plays Erik Satie on an 1890 Erard Piano
  Etikett: MERLIN - BIS
 • 15.42
  Lorde - Tennis Court
  Album: Tennis Court EP
  Bolag: Universal Music