Vårfåglar på Öland och en lektion om isar

96 min
Fågelskådarna Mikaela Kähäri och Frida Johnsson guidar oss bland vårfåglarna i Beijershamn på Öland. Mer än 100 mil norrut - fågelvägen! - får vi en islektion. Programledare: Mats Ottosson.

Det har blivit mars och de första vårfåglarna väller in över landet! Vår fältreporter Lisa Henkow sänder från Beijershamn på Öland. Där spanar hon på tofsvipor, sånglärkor, gäss och sångsvanar tillsammans med fågelskådarna Mikaela Kähäri och Frida Johnsson. Från fågeltornet har de utsikt mot Kalmarsund som nyss var istäckt, där en del fåglar stannat över vintern och en del rastar på väg norrut.

Och på tal om is. De senaste veckorna har det inträffat flera allvarliga isolyckor i södra Sverige. Men förhållandena skiljer sig mycket åt mellan norr och söder. Vår reporter i norr, Thomas Öberg, far ut på isarna i Bottenvikens skärgård för att få en islektion av biologen och skärgårdsbon Jan-Axel Sundin. Var man än är är det allra viktigaste att lära sig de lokala förhållandena.

Är ett nytt däggdjur på väg till Sverige? Nyligen kom rapporter att en guldschakal siktats i norra Norge. Vi pratar med Peter Nilsson vid Naturhistoriska riksmuseet för att få veta mer om guldschakalen - ett hunddjur som ser ut som en liten varg, eller kanske en stor räv.

I veckans kråkvinkel vill Jenny Berntson Djurvall ge fladdermössen återupprättelse.

Programledare är Mats Ottosson.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.24
    Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
    Album: Bird Sounds
    Bolag: Hot Ideas 2016