Inte rädd för leoparder: Alice Petrén

3:39 min
Utrikeskrönikan 3 februari 2021.

Stockholm onsdag morgon.

Jag kommer alltid att minnas hennes spontana, snabba svar: 
Djur är det sista problemet! Djur ska man inte vara rädd för, det är människor som man ska vara rädd för.

Vi satt på hennes kontor i huvudstaden Bangui i Centralafrikanska Republiken. Ett land mitt i Afrika med röd jord och regnskog och savanner. Ett land som hör till världens farligaste.

Bakom hennes långa blonda hårsvall stod två fotografier på en hylla, ett på kung Carl Gustav och ett på drottning Silvia.
Kvinnan, ja hon heter Charlotte Mararv och är svensk honorärkonsul i ett land, där hon levt nästan hela sitt liv.

Hennes pappa kom dit för att borra brunnar på landsbygden. Familjen var sedan ofta på resande fot och vi sov längs vägarna, berättade Charlotte.

Och det var då jag sa: Hjälp vilda djur! för i CAR finns elefanter, hyenor, geparder, leoparder, krokodiler, pytonormar, men Charlotte Mararv har under sin uppväxt lärt sig att de stora farorna kommer från människor.

Jag tänker på henne nu när Centralafrikanska republiken står inför ett inbördeskrig. Beväpnade rebeller har omringat huvudstaden,  och skottlossning och en stängd flygplats är dagsläget.

Centralafrikanska republiken är ett fattigt och instabilt land, men rikt på naturresurser som diamanter och uran och kapplöpningen efter rikedomarna tar inte paus på grund av ett virus som jagar över världen.

Bara under de senaste sex till åtta veckorna har ytterligare 200 000 centralafrikaner drivits bort från sina hem på grund av strider.

Flykten är lika mycket verklighet i dag, som innan covid 19 tog oss i sitt grepp.

I vår industrialiserade värld har mycket stannat av. Det är som om vi har gått från rörlig bild till stillbild. Teveserierna inspelade före pandemin erinrar om good old days med folk som kramas, dansar och har partyn. Så var det förr, men vi vet - så är det inte nu.

Jag var i Bangui för drygt ett år sedan, alltså i den där rörliga tiden, och gjorde reportage om centralafrikaner som vände hem från andra sidan floden och grannlandet Demokratiska republiken Kongo. Nu flyr många tillbaka dit igen.

Runt om i Afrika fortsätter våld, hot och flykt.

I Nigeria, Burkina Faso och Mali till exempel är det islamistiska terrorister som tvingar hundratusentals på flykt för att överleva.

FN:s flyktingorgan rapporterade häromdagen att det finns cirka 1,5 miljon flyktingar, som brådskande skulle behöva bli vidarebosatta till en trygg plats, men under året 2020 omplacerades bara knappt 23 000.

Sverige tog emot flest efter USA, men organisationen pekar på att behoven inte krymper på grund av covid, stängda gränser och mediauppmärksamhet som riktas åt andra håll.

Jag förstår Charlotte Mararvs ord om människan som större hot än vilda djur. Vi talade aldrig om myggorna. Vi talade inte heller om fladdermössen men det leder vidare till något helt annat.