Kan man överklaga en 700 år gammal dom?

40 min
I Italien har en nutida släkting till författaren Dante Alighieri, som skrev Den gudomliga komedin, bestämt sig för att överklaga den 700 år gamla korruptionsdomen mot sin anfader.

Skulle något liknande vara möjligt att göra i Sverige d v s överklaga en riktigt gammal dom för att ge upprättelse och rentvå släktens namn? Elsa Trolle Önnerfors, docent i rättshistoria vid Lunds Universitet hjälper oss att reda ut vad som gäller.

Nyligen kom färsk statistik över de mest populära raskatterna i Sverige. Toppar listan gör rasen Ragdoll, en katt med halvlång päls som är känd för att kunna slappna av helt i kroppen när den blir buren. Ragdollen sägs vara en utmärkt innekatt med stämmer det verkligen? Åsa Ohlsson som forskar i husdjursgenetik berättar om vilken miljö katten trivs bäst i.

Och så får vi höra om den rafflande utvecklingen i Tjeckisk inrikespolitik. Kan en piratpartist och tillika borgmästare i Prag utmana den sittande premiärministern, Andrej Babis? Sveriges Radios korrespondent Caroline Salzinger och Jonas Thál, lärare på slaviska insitutionen vid Stockholms universitet har koll på höstens parlamentsval och hur stora Babis chanser är att bli omvald.

Programledare: Louise Epstein

Bisittare: Thomas Nordegren

Producent: Ulrika Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.30
    Henri Salvador - Petite fleur
    Album: Les années 60: Henri Salvador
    Bolag: Vintage Pleasure