Romsk samtidskonst mitt i rasismens Ungern

44 min
"No sex, no man, no drugs!" Det svarar Omara på hur hon lyckats måla 1700 minatyrer de senaste två åren med bara ett öga. Kallad en romsk Judith Butler är Omara stjärnan på utställningen Romaism på Gallery8 i Budapest. Här finns ett hundratal verk, allt från målningar, videos och fotografier till litteratur. Gallery8 är Ungerns första utställningslokal för romsk samtidskonst och Yvonne Ihmels var med på invigningen.

Gallery8 som öppnade i mitten på februari i år är ett försök att rekonstruera romsk konst- och kulturhistoria från 1960-talet fram till idag.

Galleriet ligger i hjärtat av åttonde distriktet i Budapest, det som i folkmun burkar kallas för ”zigenarghettot”. Det lilla utrymmet på knappa 45 kvadratmeter, med sina prydliga gardiner och vitmålade väggar känns som en hoppingivande manifestation mot den allt mer hårdnande attityden gentemot romer, inte bara i Ungern, utan Europa i övrigt.

Omara är det stora dragplåstret för utställningen. Elegant som en superstjärna på catwalken i stor päls och svart spets, men bara med ett öga. Sitt konstgjorda öga gav hon en gång till multimiljardären och filantropen George Soros i en typisk gest vid den uppmärksammade invigningen av den första romska paviljongen på Venedigbiennalen. Omaras utställningar drar nu massor med publik och hon är ett hett namn inom samlarkretsar i bland annat USA.

Som en känd ungersk curator uttryckte saken: Ingen tvekan om att vi nu bevittnar födelsen av oberoende romsk samtidskonst!

Ett program av Yvonne Ihmels.