Nedkopplad i P1

24 min
Användarvänligheten är bortprioriterad, det säger Jonas Söderström, expert på användbarhet i digitala system. Dålig design är också huvudanledningen till att många med funktionsnedsättningar inte är uppkopplade. Men, Kristina Åkerlund har gått en specialsydd internetkurs.
  • Användarvänligheten är medvetet bortprioriterad, det säger Jonas Söderström, expert på användbarhet i digitala system och författare till boken "Jävla skitsystem". Enligt honom är det inte människor det är fel på - det är tekniken. 

  • Stefan Johansson, forskare i mediedesign och interaktionsteknik på Kungliga tekniska högskolan och huvudansvarig för rapporten "Svenskarna med funktionsnedsättning och internet" säger att särskolan inte lyckas rusta eleverna för ett uppkopplat samhälle.

  • Utrikeskorrespondent Caroline Salzinger rapporterar från ett Tyskland som är skeptiskt till digitalisering.

  • Kristina Åkerlund har gått en specialsydd kurs på Mora folkhögskola. Där får vuxna med intellektuell funktionsnedsättning lära sig använda internet. Det har varit betydelsefullt och roligt, berättar Kristina. 

  • Svenska ungdomar är uppkopplade till nästan 100 procent, men så är det inte för unga med intellektuell funktionsnedsättning. Kristin Alfredsson Ågren, forskare i arbetsterapi vid Linköpings universitet säger att lagstiftningen uttrycker att alla har rätt att delta i samhället på lika villkor. Och är samhället digitalt måste alla få den kunskap som krävs.