Pasta är bra mat!

I kokböcker står det alltid att torkad pasta ska kokas i rikligt med saltat vatten, gärna stormkoka.
Men på restauranger är det vanligt att dubbelkoka pasta - det finns två olika sätt att göra det på. Första gången kokas inte pastan helt färdig. Och sedan värms den på när det är dags att servera.
Dessutom har det visat sig at det går utmärkt att koka pasta i lite vatten, eller lägga ner den torkade pastan i kokande vatten och sedan dra kastrullen från spisen, lägga på ett lock och låta pastan bli klar på eftervärmen. Men det är viktigt att röra i kastrullen de första minuterna av kokningen, oavsett vilken metod man väljer.
Kocken och krögaren Robert Maglia, som driver en italiensk restaurang, berättar hur de kokar pasta.
Tilde Möller och Per Söderberg berättar hur viktig temperatur och tid är när de gör torkad pasta i södra Skåne.
- Pasta har oförtjänt dåligt rykte, säger Rikard Landberg, professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers.
Han forskar på hälsoeffekter av mat och har tittat mycket på just spannmålsprodukter.
- Pasta är ett bättre val än potatis eller ris.
- Välj helst en pasta med längre koktid. Och koka den al dente.
Vi provsmakar pasta, från riktigt billig till riktigt dyr. Är det nån skillnad?
Det mesta som sägs i programmet handlar om torkad pasta. Färsk pasta har t ex andra koktider.
Musik som spelats i avsnittet
-
10.04Ensemble - Occasional TombstonesEnsembleErin Brockovich - Original Motion Picture SoundtrackEtikett: Sony Classical
-
10.05Massimo Ranieri - Maria MarìAlbum: Canzone napoletana. Piccola Enciclopedia, Vol. 1, 2, 3Bolag: RCA Records Label
-
10.16Ennio Morricone - Visit To The CinemaAlbum: Cinema Paradiso - Music By Ennio MorriconeBolag: MERLIN - DRG Records