Pionjärdykarna i Nordsjön

50 min
Djuphavsdykning är ett livsfarligt jobb men på 70-talet kunde man dyka på Nordsjön med bara ett sportdykarcertifikat. Dykarna dog som flugor. Säkerheten var inte viktigast. Det var oljan.

Julen 1969 hade Norge letat efter olja i flera år. Men i zon 2.4.2 på Ekofiskbältet - nästan exakt halvvägs mellan Norge och England hittade amerikanerna på Ocean Viking den julklapp som skulle förändra Norges framtid för alltid. Där fann de olja.

Men oljan behövde komma in till land. För det så behövdes pipelines. Pipelines som behövde svetsas av dykare. Djuphavsdykare. De dök ner i Nordsjön, ner i det fyrgradiga vattnet. Ner till 70 meter. 90 meter. 120. 140. 220. Idag anses djuphavsdykning vara ett av världens farligaste jobb.

Pionjärdykarna i Nordsjön är berättelsen om Anders Lindahl och Ulf Fredriksson. Två av de få svenskar som var med och skapade Norges oljerikedom. Två av dem som har överlevt.

Av Martin Johnson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.04
  The Hollywood Edge Sound Effects Library - Harbor Ambience with Distant Fog Horn with Ring-Off
  Album: Cititrax Sound Effects, Vol. 9
  Bolag: Hot Ideas 2015
 • 15.09
  Helios - Bless This Morning Year
  Album: Eingya
  Bolag: Type
 • 15.18
  Alexandre Desplat - The Old Man
  Album: The Ghost Writer
  Bolag: Varese Sarabande
 • 15.22
  Johann Johannsson, Caput Ensemble, Gudni Franzson, Skúli Sverrisson, Guðmundur Sigurðsson, Hörður Bragason, Matthías M.D. Hemstock - Jóhannsson: Part 3.1
  Johann Johannsson, Caput Ensemble, Gudni Franzson, Skúli Sverrisson, Guðmundur Sigurðsson, Hörður Bragason, Matthías M.D. Hemstock
  Virðulegu forsetar
  Etikett: Deutsche Grammophon (DG)
 • 15.48
  Alva Noto + Ryuichi Sakamoto - Aurora
  Alva Noto + Ryuichi Sakamoto
  Insen
  Etikett: Raster-Noton