Bibliotekens svenska superhjälte – Valfrid Palmgren

55 min
Valfrid Palmgren satte stilen för hur våra bibliotek ser ut och fungerar. För många är hon ett okänt namn, men i bibliotekskretsar kallas hon "folkbibliotekens hjälte".

Det är Valfrid Palmgren som man i mångt och mycket kan tacka för att vi i Sverige har folkbibliotek där alla gratis kan låna böcker, läsa tidningar och ta del av föredrag. Hon var känd för sin energi och charm och tycktes inte bekymras nämnvärt av det faktum att hon ofta var den första, eller enda, kvinnan i olika sammanhang.

Hon blev tex 1905 den första kvinnan att anställas vid Kungliga Biblioteket i Stockholm och 1910 en av de första kvinnorna att väljas in till Stockholms Stadsfullmäktige, för högerpartiet Allmänna valmansförbundet. Som specialist på just biblioteksfrågor fick hon i uppdrag att utreda hur biblioteken kunde förbättras och hennes slutsatser lade grunden för dagens svenska biblioteksverksamhet.

1928, efter ett ihärdigt propagerande från Valfrid Palmgren, slog dörrarna till Stockholms Stadsbibliotek upp. Vi tittar närmare på den spektakulära byggnaden som idag är en av de mest kända i huvudstadens siluett.

Vi fördjupar oss också i bibliotekariestereotyperna med den amerikanska bibliotekarien Ruth Kneale, som i sin bok You Don't Look Like a Librarian gjorde upp med föreställningarna om sitt skrå.

Och så pratar vi med Elise By Olsen, initiativtagare till International Library of Fashion Research – ett internationellt modebiblioteket som lanserades i höstas. Det ska bli ett både digitalt och fysiskt bibliotek, med säte i Oslo. Här ska modevärldens tryckta material samlas, bevaras och arkiveras. Tanken är att biblioteket ska bli världens mest omfattande arkiv för samtida modepublikationer och specialiserad forskning.

Veckans gäst är Lena Lundgren, tidigare barnbibliotekarie och utvecklingsledare vid Stockholms stadsbibliotek, samt en av författarna till boken Böcker bibliotek bildning: Valfrid Palmgren Munch-Petersens liv och verk.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.10
  Benny Goodman - Sweet Lorraine
  Album: The Goodman Touch
  Kompositör: Clifford Burwell
  Bolag: Capitol
 • 10.15
  The Wolfgang Press - Mama Told Me Not To Come
  Album: Queer
  Kompositör: Randy Newman
  Bolag: 4 Ad
 • 10.16
  Pal Joey - Lets Go
  Album: Lets Go
 • 10.24
  Wolfgang Amadeus Mozart - Cosi Fan Tutte: Nr 10
  Lucia Popp, Brigitte Fassbaender, Tom Krause, Istvan Kertész, Wiener Haydn-Orchester
  Grand Opera Festival
  Etikett: Ace Of Diamonds
 • 10.24
  Mark Suozzo - Cosî fan Tutte: Soave sia il vento
  Album: Love & Friendship (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Sony Classical
 • 10.48
  Cluster - Manchmal
  Album: Synthesizer Highlihts (3)
  Kompositör: Dieter Moebius, Hans-Joachim Roedelius
  Bolag: Sky
 • 10.55
  Jonny Nash & Suzanne Kraft - Beluga’S Song
  Album: Beluga’S Song