Jag köpte aldrig några röda kalsonger: Björn Djurberg, Peking

3:11 min
Utrikeskrönikan 15 februari 2021.

Peking, måndag.

Jag köpte aldrig några röda kalsonger. Jag tänkte på det länge, att ja, det borde jag ju göra. För det är ju mitt år i år, mitt ”Ben Ming Nian”, som det heter: Det år som stämmer med mitt kinesiska stjärntecken. Jag är oxe och nu är det ju oxens år. Enligt den kinesiska folktron betyder det att demonerna är ute efter mig. Det riskerar bli ett otursår. Om, jag då inte bär något rött. Därav: Röda kalsonger. Som jag nu alltså inte köpte.

Det var nog helt enkelt inte viktigt nog, för mig. Jag tror ju inte på sådant där och det kanske det inte är många som gör i Kina heller nu för tiden, även om det är tradition. En annan tradition, om än något mer modern, är att titta på den statliga tv:ns nyårsgala: Chunwan. Världens mest sedda tv-program. Och det tycks också på senare år blivit tradition bland den allt kräsnare unga publiken att gnälla i sociala medier över galans innehåll. Ett uttryck som brukar återkomma: ”Meiyou zui nankan, zhi you geng nankan” - fritt översatt: ”Det går inte att säga vilken nyårsgala som är sämst, bara att de blir allt sämre.”

Och jag kan förstå irritationen. Det är en otroligt påkostad show. Fem timmar med musik, dans, sketcher och en god dos propaganda. En explosion av form och färger, fantastisk på ytan, men tyvärr rätt tomt rent intellektuellt och otroligt förutsägbart. Det ska passa alla och därför passar det ingen. Men jag tittade ändå, för jag hade ont om goda alternativ.

Det har varit otroligt mycket smog i Peking de senaste dagarna och därför har jag när jag spelar in den här krönikan inte gått ut på över två dagar. Smog är inte ovanligt i nyårstider, och jag misstänker att en av bovarna är fyrverkerierna. Visserligen i princip förbjudna i Kinas stadskärnor, men utanför Pekings femte ringväg pangas det på och luftföroreningar sprids ju som bekant regionalt.

Från och med i fredags är det som sagt Oxens år. Och då kinesiskan är ett rätt finurlig språk på många sätt, så brukar det innevarande året leda till kreativa hälsningsfraser som i år då såklart tar avstamp i just ordet för Oxe, ”Niu”. Och desto roligare blir det då ordet för Oxe även kan användas som adjektiv. Om något är väldigt Niu, alltså, väldigt oxe, så betyder det att det är riktigt bra, grymt, häftigt! Så min favorit i år: ”Niu qilai”. Det vill säga: Oxa upp er! Va lite häftigare i år! Och det är väl ett bra budskap, i tider som dessa.
Gott nytt år således, önskar