Bachs h-mollmässa

Här finns inget ljud
Många mysterier finns kopplade till h-mollmässan, Bachs sista stora verk. Ville han bygga ett monument för evigheten? Kanske skapa ett storstilat kompendium över sin konst? Här hör vi verket med Concerto Köln och Bayerska radions kör.

Bach sammanställde h-mollmässan under sina sista år i livet. Det är ett enormt verk som hålls samman av en kompromisslös vision. Det är lätt att romantisera, men Bach var samtidigt långt i från vår tids uppfattning om estetiskt skapande och synen på konstnären. Bach var praktiker, hantverkare, men också en man som visste att göra sitt bästa och i allt prisa Gud.

Det är högst oklart vad den protestantiske Bach egentligen hade för intentioner med att skriva en katolsk mässa av sådan dimensioner som han gjorde. En mässa som till formatet inte hade passat in någonstans. Vi vet att han sökte jobb i det katolska Dresden. Bachs äldste son Wilhelm Friedemann hade redan fått en organisttjänst där och Bach kände sig dåligt behandlad hemma i Leipzig. Om h-mollmässan började som ett försök att söka en annan tjänst, så slutade den för Bachs del som ett kompendium över storheten i hans konst.

Concerto Köln och Bayerska radions kör. Solister: Christina Landshamer, sopran, Anke Vondung, alt, Maximilian Schmitt, tenor, Andreas Wolf, bas. Dirigent: Peter Dijkstra

1. Johann Sebastian Bach: Mässa h-moll

Konsert från 2016, S:t Lorenskyrkan i Nürnberg, Tyskland.

Programledare: Johan Korssell

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.03
    Johann Sebastian Bach - Mässa h-moll
    Christina Landshamer (sopran), Anke Vondung (alt), Maximilian Schmitt (tenor), Andreas Wolf (bas), Concerto Köln, Bayerska radions kör, Peter Dijkstra (dirigent)
  • 21.47
    Johann Sebastian Bach - Violinsonat nr 1 h-moll BWV 1014
    Leila Josefowicz (violin), John Novacek (piano)