I välfärdens skugga: Oscar och Sam

47 min
Oscar är utskriven från ett behandlingshem, tar droger och tror att han är förföljd. 17-åriga Sam har autism, add och ångest. Ingen av dem får hjälp och åren går.

Oscar, 31, har bett om att få en psykiatrisk utredning sedan 2016 men inte fått någon, eftersom han har en beroendeproblematik. Sen han senast skrevs ut från psyket är han övertygad om att han är förföljd av någon som hackar hans surfplatta och kastar mörka skuggor på väggarna.

Sam, 17, har autism, add och ångestproblematik. Hon har inte kunnat gå i skolan på sex år, eftersom hon varken fått behandling för sin ångest eller anpassad skolundervisning.

En miljon svenskar lider av både psykisk ohälsa och andra diagnoser. Det kallas ”samsjuklighet” och kräver samordning av vården, en samordning som svenska myndigheter enligt lag är skyldiga att ta ansvar för.

Samsjuklighet ökar risken för allvarliga konsekvenser, som för tidig död på grund av självmord, eller död på grund av läkemedel eller narkotika. Självmord och narkotika är de vanligaste dödsorsakerna bland yngre människor i Sverige och dödligheten är högre här än i likvärdiga länder.

Den stadsdel som Oscar och Sam tillhör har fått kritik från IVO ett flertal gånger, och fortsätter ändå att trotsa lagen.

Vem som är ansvarig när kommuner och regioner bryter mot de lagar och riktlinjer som ska reglera verksamheterna vet ingen.

Ett program från 2021

Av: Johanna Langhorst

Producent: Håkan Engström

Slutmix: Nima Shams

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.11
  Lawrence English - Watching It Unfold
  Album: A Colour For Autumn
  Bolag: 12K
 • 15.48
  Alexander Malter - Pärt: Für Alina - 1. Für Alina
  Alexander Malter
  Contemporary Classical Music
  Etikett: U-5
 • 15.50
  Dietmar SchwalkeAlexander Malter - Spiegel im Spiegel
  Dietmar SchwalkeAlexander Malter
  Arvo Part Alina
  Etikett: ECM New Series