Tillbaka i Kapitolium: Cecilia Khavar, Washington

3:25 min
Utrikeskrönikan 17 februari 2021.

Washington, onsdag.

Nästan varje dag förra veckan tillbringade jag i korridorerna, tunnelgångarna och de storslagna salarna i den amerikanska kongressen. Det var märkligt att vara tillbaka efter attacken den 6 januari då jag under flera timmar följde stormningen från utsidan. Det var iskallt då, och molnigt- ett gråvitt ljus överallt, men vinden blåste lagom mycket och de hundratals Trumpflaggorna i blått och rött, på trapporna, taket, ut genom fönster, vajade i samma takt hela tiden kändes det som.

Jag var nu på plats för att följa riksrättsprocessen mot Donald Trump, och den här gången fick jag ta mig igenom flera lager säkerhetskontroller, stängsel med taggtråd och nationalgardssoldater för att komma in i byggnaden. Under rättegången visades filmklipp från attacken när mobben drar igenom samma rum och korridorer som jag och alla andra på plats befann mig i. Och vi fick se videoklipp på hur snabbt polisen övermannades utanför kongressen, på hur de attackerades med stenar, flaskor och flaggstänger. En polis dog av skador han fick, en annan fick en mindre hjärtattack efter att ha blivit chockad med en elpistol.

Efter en rekordkort rättegång, bara fem dagar, friades Donald Trump från anklagelserna om att ha uppviglat till våldet. Men frågorna om hur attacken kunde ske, varför polisen inte var tillräckligt förberedd och varför förstärkningen dröjde är fortfarande inte helt besvarade. Och politiker på båda sidor lyfte direkt efter rättegången fram behovet av att reda ut vad som hände.

I veckan meddelade demokraten och talmannen i representanthuset Nancy Pelosi att hon vill tillsätta en oberoende kommission, liknande den som under 1,5 år utredde 11 september-attackerna. Men hennes eget agerande ifrågasätts av några Trumpvänliga republikaner som menar att hon, som talman, hade ett ansvar för kongresspolisens arbete. Senatorn Ted Cruz sa när jag träffade honom under riksrätten att Nancy Pelosi har många frågor att svara på. Men talmannen är inte direkt ansvarig för polisens praktiska planering och Pelosi menar att republikanerna bara försöker göra politiska poänger genom att skylla på henne.

Jag går upp och ned för samma trappor hela veckan i kongressen men det är inte förrän en av de sista dagarna som jag upptäcker en stor tavla i brons, utanför Kapitoliums Rotunda. Den är till minne av 44 passagerare och besättningsmän ombord på United 93 det fjärde kapade flygplanet den 11 september, som man tror kan ha varit på väg mot just kongressen, men som istället kraschade på ett fält efter att kaparna övermannats av en grupp passagerare och flygpersonal.
Det står: ”Till minne av deras osjälviska uppoffring som räddade oräkneliga liv och kan ha räddat Kapitolium från förödelse”.