Anala coronatester – något för EU? Andreas Liljeheden, Bryssel

3:21 min
Utrikeskrönika 19 februari 2021.

Bryssel, fredag.

Ska EU börja med anala coronatester? Som man gör i Kina.

Den frågan kom upp på EU-kommissionens dagliga presskonferens för någon vecka sedan. En österrikisk journalistkollega hade nosat upp att vissa städer i Kina hade börjat med den typen av tester och att de skulle vara mer effektiva. Och han ville nu veta om Kommissionen skulle inkludera denna teknik nästa gång man uppdaterade sin rekommendation om coronatester till medlemsländerna.

I min hjärna dök det då upp en bild - en bild som jag sen har haft svårt att få bort.

Jag såg jag framför mig de där mobila testcentren där man kör in med bil, vevar ner rutan och bara gapar några sekunder och vips, så är testet klart. Tänk om man istället för att öppna munnen skulle dra ner byxorna och langa fram…, ja, ni förstår.

Troligtvis skulle inte coronarumptest gå till på det viset men den bilden är ändå, kanske för evigt, inpräntad i minnet.

Det är sällan Kommissionens pressträffar framkallar sådana här bilder och känslor.

De där presskonferenserna som sker varje vardag vid lunchtid brukar inte vara särskilt intressanta.

Det är sällan de högsta hönsen, det vill säga kommissionärerna själva, som håller i dem utan oftast får man hålla tillgodo med talespersonerna. Personer som, titeln till trots, sällan säger särskilt mycket, i alla fall inte av större vikt. Det finns en hel drös av dem, för olika ämnesområden, utrikesfrågor, handel, hälsa, och så vidare. Och de flesta av dem är experter på att prata utan att egentligen säga något. Ibland kan jag förundras över hur de kan orera flera minuter i streck utan att yppa något alls av intresse, inte en enda sekund som är värd att spela upp i radio.

Ändå måste man, som Brysselkorre, följa de där presskonferenserna. Annars är det svårt att hänga med och veta vad som är på gång. Och de gånger man inte lyssnar, ja då kan man ge sig på att det faktiskt sägs något intressant.

Som den där frågan om de anala coronatesterna.

Och hur var det då? Skulle EU-kommissionen inkludera det i sin nästa rekommendation.

Eric Mamer, bossen bland talespersonerna sa att vi nog alla har ett personligt intresse i den här frågan, och han bollade glatt över den till talespersonen för hälsofrågor, Stefan De Keersmaecker.

Stefan De Keersmaecker såg något besvärad ut. Men talesperson som han är hade han ett svar på lager.

”Vi går dit vetenskapen för oss”.

Ett ganska typiskt Kommissions-svar: Inte ett ja, men inte heller ett nej.

Däremot kunde han med ganska stor säkerhet säga att vi journalister nog inte skulle förvänta oss någon teknisk briefing i ämnet anala coronatester, det vill säga en mer djupgående frågestund där man off record går in på alla tekniska detaljer.