Facebook blockar medier i Australien, utgivare rasar mot Postnords senaste drag och om rubriker, älskade men ständigt kritiserade

35 min
Banbrytande utveckling i veckan i Australien när Facebook sätter hårt mot hårt men Google väljer annan väg. Postnords varannandagsutdelning sätter skräck i tidningsbranschen. Rubriker, en älskad men ständigt kritiserad konst. Vad hände egentligen med Bulletins satsning på nyheter Ivar Arpi?

Facebook sätter hårt mot hårt i Australien – Google gör tvärtom

I onsdags brakade det loss rejält i den nya medievärldens fundament. Det skedde i Australien men utvecklingen down under skickar chockvågor och politiska signaler över hela världen.

Det handlar om det som vi rapporterat om under så många år. Den ansträngda relationen mellan publicister och techjättar.

Australien är just nu i slutskedet av att klubba igenom ny lagstiftning som ska reglera den här relationen och för att visa sitt missnöje med var den processen är på väg, valde Facebook att spänna musklerna och helt enkelt förbjuda allt innehåll från australiska publicister på sin plattform.

Det kom som en chock även om Facebook hotat med just detta. Men nästan samtidigt som det här kom en annan medienyhet från Australien med stora globala konsekvenser.

 

Postnords varannandagsutdelning hotar lokaltidningarna  


Från och med första februari är det nu varannadagsutdelningen av post som gäller i Skåne och delar av Småland. Det här är en förändring som diskuterats länge och som gjort många tidningsägare rasande.

För tidningsdistribution med posten har varit en räddning för att nå de prenumeranter som bor allra längst ut på landsbygden. Dit det är allra dyrast för tidningarnas egen distribution att leverera.

Men i och med Postnords förändring kommer nu den möjligheten att försvagas och dagstidningen inte längre bli särskilt dagsaktuell.

Men frågan är vem det egentligen är som har ansvaret att ta den kostnad det innebär att alla i Sverige kan få tidningen varje dag.

Rubriker, rubriker ständigt dessa rubriker

Aldrig tidigare har vi fått så många upprörda mejl om rubriker som under pandemin. Vaccinskräck, klickbete och smittspridningslurendrejeri – Ja många tycker rubrikerna under coronaperioden gått långt över en gräns.

Och en ständigt rörlig gräns är faktiskt vad det handlar om när det gäller rubriksättning. Rubriken ska locka till läsning och den ska ha täckning i texten. Men som vi alla vet är det högst töjbara förhållningsregler.

Risken är såklart förtroendet för journalistiken. Om rubriken upplevs som vilseledande eller till och med som lögn, ja då är frågan varför läsaren ska ha mer förtroende för mediehusen än klickjagande sajter på internets bakgårdar.

Ivar Arpi tar över Bulletin: Vad hände med satsningen på nyheter? 

Det har gått nästan precis två månader sen den nya nättidningen Bulletin lanserades. Och redan har det skett en rockad på sajten: I veckan tog nämligen Ivar Arpi över rollen som chefredaktör.

Lanseringen av nyhetssajten fick som bekant stor medieuppmärksamhet. Många högprofilerade ledarskribenter lämnade sina arbeten för Bulletin.

Sajten utlovade kvalitetsjournalistik, granskningar och en fördjupad utrikesbevakning.

Men hur har det egentligen gått med det?

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.03
  The Modern Jazz Quartet - It Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing)
  Album: Vendome
  Bolag: Chard
 • 11.05
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.13
  Janis Joplin, Big Brother & The Holding Company - Summertime
  Album: Greatest Hits
  Kompositör: George Gershwin
  Bolag: Columbia
 • 11.18
  Big Brother & The Holding Company - Summertime
  Album: Box Of Pearls
  Bolag: Columbia/Legacy
 • 11.24
  René Aubry - Scary Drawings
  Album: Scary Drawings
 • 11.34
  Marcus Bagala - Boxes: Autumnal Moping
  Kompositör: Marcus Bagala