Varma bad ger mig hjärtklappning: Carina Holmberg

3:20 min
Utrikeskrönikan 22 februari 2021.

Akureyri, måndag

Jag tycker inte om att bada badkar.
Jag älskar att bada, men det ska vara utomhus, i sjöar och i havet. Och jag gör det året om. Varje vecka. Utan bastu eller varma omklädningsrum.

Varma bad däremot ger mig hjärtklappning. Spaanläggningar och simhallar stressar mig.
Så jag har verkligen klivit ur min comfortzon när jag ger mig ut för att pröva den isländska badkulturen.

Jag är på ett av Reykjaviks större utomhusbad.

Här finns en stor 50 meters bassäng, längre bort finns mindre pooler för barn och längs ena långsidan ligger flera runda, små pooler på rad.
Där är det riktigt varmt, temperaturen är noga uppskyltad, 38, 40 och 42 grader.
Jag tänker på feber.

Det ryker om det varma vattnet. Det är 2 plusgrader ute och runt poolerna går människor omkring barfota i badkläder precis som om det vore sommar.
Å jag får ändå erkänna att det är en häftig känsla att simma i det varma vattnet, under bar himmel, i skymningen.

Islänningarna älskar verkligen sina varma utomhuspooler. Badkulturen är stark.

Det finns omkring 170 utomhuspooler på Island. På en befolkning på drygt 360 000 invånare. Bara i Reykjavikområdet räknar jag till 16 pooler på hemsidan.

Och badandet ökar. 1970 gick varje Reykjavikbo och badade i snitt 9 gånger per år. År 2000 har det ökat till 15 gånger per år berättas det stolt på skyltar på väggen in till omklädningsrummen.

Många badar varje dag. Går hit för att umgås. Träffar vänner och bekanta.

Det blir ännu mer tydligt när jag besöker en poolanläggning i lilla Husavik på norra Island. Här finns det inget utrymme för att simma. Poolen ligger på en sluttning med utsikt över havet. Just idag är det dock dimma och snö så utsikten får man bara föreställa sig.

Hit kommer hela familjer, grupper av vänner och par. Sjunker ner i det varma vattnet, med något att dricka i ett glas i handen och pratar och umgås.

Jag förundras och tänker;
När engelsmännen går till puben, norrmännen åker till hytta, svensken tar en kaffe, ja då åker islänningen till sin lokala pool.
-Vi älskar våra varma pooler säger en kvinna med emfas, som jag pratar med.

Tillbaka i Reykjavik och mitt träningspass i den långa 50-meters bassängen börjar jag mer förstå de som promenerar omkring i badkläder vid poolkanten. Det blir svettigt i det varma vattnet av kroppsansträngningen.

Så det blir en skön svalka på väg till nästa varma pool som ska prövas. Svensk som jag är väljer den i mitten, med 40 grader. Sitter en stund, men rastlösheten sätter in. Sitta still i hett vatten är inte min grej.

På väg ut stannar jag till vid en pool som är nästan tom. Där är det 6 grader i vattnet. Hoppar snabbt i och får balanserat min kroppstemperatur.