Margarinets veganska vår - men det började som en helt animalisk produkt

Margarinet kom till genom en tävling. Frankrikes kejsare Napoleon III ville ha en billig produkt som kunde fungera som smör för de fattiga och militären.
Det ursprungliga margarinet var en hel animalisk produkt, gjord av talg och kärnmjölk.
Men hur görs det idag? Björn Bergenståhl, professor i livsmedelsteknologi vid Lunds universitet, förklarar hur den vegetabiliska oljan raffineras och processas, och sedan hur den flytande oljan blir ett fastare margarin.
Patrik Johansson, The Butter Viking som smörmakaren kallas i Storbritannien, berättar hur han gjorde ursprungsmargarinet. Han har också gjort veganskt margarin med hjälp av aquafaba.
Margarin har alltid varit hett omdebatterat. Inte sällan har det varit mejerinäringen som drivit på debatten. Det har förbjudits eller reglerats hårt. I Quebec i Kanada försvann de sista margarinrestriktionerna så sent som 2008.
På 1990-talet startade transfettdiskussionerna i Danmark. Debatten kom att ändra tillverkningsprocesserna. 2004 var Danmark första land i världen att förbjuda transfetter i mat och t ex i margarin.
Musik som spelats i avsnittet
-
10.10Caribou - Never Come BackAlbum: Suddenly RemixesBolag: PLANCHA
-
10.23Familjen - Det Snurrar I Min SkalleAlbum: Det Snurrar I Min SkalleBolag: Hybris
-
10.29Justin Bieber, bennyblanco - LonelyAlbum: Lonely (Explicit)Bolag: Friends Keep Secrets/Def Jam Recordings/Interscope Records
-
10.33I Gatti Mézzi - AnarfamondoAlbum: Berve fra le berveBolag: SAM