Margarinets veganska vår - men det började som en helt animalisk produkt

30 min
Margarin. Omdebatterat sprängstoff sedan det uppfanns i mitten på 1800-talet. Då gjordes det på enbart animaliska råvaror. Idag har margarinet hittat en ny publik hos veganer. Men hur görs det idag?

Margarinet kom till genom en tävling. Frankrikes kejsare Napoleon III ville ha en billig produkt som kunde fungera som smör för de fattiga och militären.

Det ursprungliga margarinet var en hel animalisk produkt, gjord av talg och kärnmjölk.

Men hur görs det idag? Björn Bergenståhl, professor i livsmedelsteknologi vid Lunds universitet, förklarar hur den vegetabiliska oljan raffineras och processas, och sedan hur den flytande oljan blir ett fastare margarin.

Patrik Johansson, The Butter Viking som smörmakaren kallas i Storbritannien, berättar hur han gjorde ursprungsmargarinet. Han har också gjort veganskt margarin med hjälp av aquafaba.

Margarin har alltid varit hett omdebatterat. Inte sällan har det varit mejerinäringen som drivit på debatten. Det har förbjudits eller reglerats hårt. I Quebec i Kanada försvann de sista margarinrestriktionerna så sent som 2008.

På 1990-talet startade transfettdiskussionerna i Danmark. Debatten kom att ändra tillverkningsprocesserna. 2004 var Danmark första land i världen att förbjuda transfetter i mat och t ex i margarin.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.10
  Caribou - Never Come Back
  Album: Suddenly Remixes
  Bolag: PLANCHA
 • 10.23
  Familjen - Det Snurrar I Min Skalle
  Album: Det Snurrar I Min Skalle
  Bolag: Hybris
 • 10.29
  Justin Bieber, bennyblanco - Lonely
  Album: Lonely (Explicit)
  Bolag: Friends Keep Secrets/Def Jam Recordings/Interscope Records
 • 10.33
  I Gatti Mézzi - Anarfamondo
  Album: Berve fra le berve
  Bolag: SAM