Så blev jag en tiggare

20 min
Vasile tigger på Kungsholms torg i Stockholm sedan i höstas. Han skriver om sitt liv i ett spiralblock han fått. Vad står det? Och hur långt är de boende i området villiga att gå för att hjälpa honom bort från gatan? Verklighetens Magnus Arvidson fortsätter berätta om tiggaren Vasile.

I Verkligheten återvänder vi till historien om tiggaren Vasilles öde i Sverige. Det handlar om platsen Kungsholmstorg i Stockholm, en stadsdel där det i höstas dök upp en tiggare utanför den lokala matvarubutiken. 

Det unika med den här tiggaren var att han faktiskt fick hjälp. Många i området har skänkt kläder, större summor pengar, mat och hjälpt honom med stöd och uppmuntran och tiggaren fick ett namn. Men vem är Vasile? Varför sitter han och tigger? 

En boende har gett honom ett kollegieblock som han sitter och skriver i. Verklighetens Magnus Arvidson får låna hans block och skickar till en rumänsk översättare. Med hjälp av översättningen kan vi få en unik inblick i livet som tiggare i Sverige 2013. 

Det ska visa sig att Vasile blev tiggare nästan som av en slump. Nu går det mesta av inkomsterna till att täcka ockerhyran på lägenheten i Rågsved han delar med sina landsmän. 

Dessutom: hur långt är de boende villiga att gå för att hjälpa Vasile bort från gatan? Och så vittnesmål om våld: vad var det som hände som fick gatugrannen och Situation Stockholm-försäljaren att ingripa?

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Andreas Moe - This Year
  Album: This Year
  Kompositör: Andreas Moe
  Bolag: SONY
 • 18.11
  Britta Persson - Baby No Name
  Album: Baby No Name
  Kompositör: Markus Jäge, Britta Persson
  Bolag: RAZZIA RECORDS
 • 18.20
  Grillat & Grändy - Bus
  Album: Gendish & Gäris
  Kompositör: Felipe Leiva Wenger, Pablo Leiva Wenger
  Bolag: HEMMALAGET