Styrkeprov med Sara Martinsson och musikalisk tolkning av Bodil Malmsten med Ellen Sundberg

45 min
Vi reser genom den kvinnliga styrketräningens idéhistoria tillsammans med tyngdlyftaren och författaren Sara Martinsson som skrivit boken Knäböj. Dessutom tar artisten Ellen Sundberg med oss till Jämtland i en musikalisk tolkning av Bodil Malmstens dikt Döden 1986.

Sara Martinsson har lagt tusentals timmar på att lära sig tyngdlyftning och i boken Knäböj skriver hon om kvinnlig styrketräning på både ett personligt och historiskt plan. Vi får följa svårigheterna med att förflytta ett föremål av stål från golvet upp till raka armar och hur konsten att lyfta 130 kilo hänger ihop med rösträtt.

Artisten Ellen Sundberg och författaren Bodil Malmsten kommer båda från byn Bjärme i Jämtland. Malmsten återvände ofta till Jämtland i sina texter som till exempel i dikten Döden 1986 som handlar om en änkling i Jämtland som sörjer sin fru Stella. Den dikten är en av Malmstens texter som Sundberg tagit sig an och tonsatt på det kommande albumet Ett bloss för Bodil Malmsten. I veckans avsnitt av Lundströms Bokradio bjuder Ellen Sundberg på en specialversion av den nya singeln.

Böcker som nämns i programmet:

Knäböj av Sara Martinsson

Bänkpress av Sven Lindqvist

Skriv till oss! bokradio@sverigesradio.se

Programledare: Marie Lundström

Tekniker i Östersund: Anders Mellgren

Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.05
  Fever Ray - Concrete Walls
  Album: Fever Ray
  Kompositör: Fever Ray
  Bolag: Rabid Records
 • 08.40
  Fever Ray - Concrete Walls
  Album: Fever Ray
  Kompositör: Fever Ray
  Bolag: Rabid Records
 • 08.45
  Ellen Sundberg - Döden 1986
  Kompositör: Ellen Sundberg