Ingen rosaskimrande dröm i vårens böcker om moderskap

53 min
Födande mammor, krisande mammor, vilda gudinnor och mammor som gör slut med sina barn. Mamman är hett stoff i flera nyutkomna böcker i vår. P1 Kulturs kritiker Nina Asarnoj guidar oss in i den litterära Mammavärlden.

MODERNA MUSEET I STOCKHOLM ÖPPNAR MED NY UTSTÄLLNING

Vingarna från ett vindkraftverk är viktiga beståndsdelar i den danska konstnären Lea Porsagers utställning "Blottad" som öppnar imorgon. Porsager, som i Sverige är mest känd för den uppmärksammade minnesplatsen över Tsunamins offer. Vår reporter Mårten Arndtzén har tjuvkikat på utställningen och intervjuat konstnären.

KONSTEN OCH PANDEMIN - MÖT TEATERREGISSÖREN MARIA ÅBERG

Regissören Maria Åberg har jobbat länge på de stora scenerna i Storbritannien. Förra våren var hon mitt uppe i förberedelserna för ett stort europeiskt teaterprojekt på Royal Shakespeare Company, men pandemin och restriktionerna satte stopp för planerna. Hur laddar hon om? Och vad har hon lärt sig det senaste året?

MED VILKA ORD BESKRIVER MAN ETT LIV?

Vilka skärvor, detaljer eller bilder får plats i berättelsen om en människa? Författaren och kritikern Boel Gerell funderar över summan av ett liv i dagens OBS-essä.

Programledare: Lisa Bergström

Producent: Ulph Nyström

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.17
  Bertil Boo - Violer till mor
  Album: Favoriter från förr - 20 originalinspelningar från 1946-1954
  Bolag: Naxos Sweden
 • 13.18
  Nationalteatern - Mammarock
  Album: Kåldolmar & kalsipper
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.