Skiljas efter 60

55 min
Skilsmässorna har ökat hos dem som är över 60. Vilka möjligheter och svårigheter kan en skilsmässa senare i livet innebära? Och hur gör man för att träffa någon ny?

Efter 45 år tillsammans skiljde sig Hedwig från sin man.

- Jag härdade ut i många år, dels var jag feg och dels ville jag vänta tills barnen flyttat hemifrån. Jag kunde lika gärna ha det jobbigt lite till för deras skull, resonerade jag. Man kasar runt i den bekväma bubblan och glömmer lätt bort sig själv, berättar hon.
Efter skilsmässan köpte hon en motorcykel, något hon drömt om i många år.
- Jag ville till sist sätta stopp och faktiskt leva de åren jag har kvar, berättar hon.

När man levt länge med en och samma person kan steget att träffa någon ny vara svårt att ta. Åsa har tagit det steget. När hennes livs kärlek gick bort för tio år sedan fick hon tipset att skaffa dejtingappar och det har lett till många nya möten.
Men den relation hon söker idag skiljer sig från vad hon tidigare velat ha.

- När man är 75+ som jag är, då vet man vem man är och vad man vill, jag vill inte flytta ihop och börja om familjelivet. Jag känner inte en enda kvinna som dejtar som tänker flytta ihop med någon, det gör vi bara inte längre. Vi vill inte anpassa oss en gång till. Jag är inte så intresserad av någon ny mans barn eller familj, det får han ta hand om, jag har mina. Det grundar sig inte i att man hade ett dåligt äktenskap, men nu vill vi inte det, nu vill vi inte börja om, berättar Åsa.

Gäster i programmet: Allan Linnér, psykolog, Kristina Elfhag, psykolog och forskare vi Karolinska institutet, Peter Öberg, professor i socialt arbetet vid Högskolan i Gävle.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.
Producent Clara Lowden.
Programmet sänds direkt.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Nigel Kennedy, Rolf Bussalb, Yaron Stavi, Krysztof Dziedzic - Viper's Drag
  Album: Recital
  Kompositör: Thomas Fats Waller
  Bolag: Sony Classical
 • 10.04
  Nigel Kennedy - Viper's Drag
  Nigel Kennedy
  Recital
  Etikett: Masterworks