Hur kommunicerar kriminella nu när polisen knäckt koden?

40 min
Förra sommaren lyckades Europol knäcka krypteringstjänsten Encrochat som kriminella använder för att kommunicera med varandra. Hur fungerade Encrochat? Dessutom - hur mår egentligen våra hundar idag?

Thomas har alltid varit fascinerad av krypterade meddelanden med militära, erotiska eller affärsmässiga budskap som ingen annan ska kunna läsa. Vi vill veta mer om den krypterade mobiltelefonitjänsten Encrochat som fransk polis hittat nyckeln till och som lett till massgripanden av tungat kriminella här i Sverige. Hur fungerade Encrochat? Varför trodde det kriminella toppskiktet att krypteringen var säker och hur knäckte polisen koderna? Hur kommunicerar de med varandra nu? Vi gästas av Lasse Wierup, kriminalreporter på Dagens Nyheter och forskningsingenjören David Lindahl från FOI.

Igår pratade vi om att användningen av antidepressiva preparat till hundar blivit vanligare vilket väckte en del frågor. Varför ökar det? Kan hundar bli långtidsdeprimerade på samma sätt som vi människor? Veterinären Eva Hertil medverkar för att hjälpa oss svara på det.

Det handlar även om påskkärringar, häxor och aprilskämt denna traditionstyngda dag.

Programledare: Thomas Nordegren

Bisittare: Nanna Olasdotter Hallberg

Producent: Ulrika Lindqvist

Research: Julius Bäckman