Hon satte dit sin mamma: Caroline Kernen, Stockholm

3:21 min
Utrikeskrönikan 5 mars 2021.

Stockholm, fredag.

"Jag har fått hämta mina saker utanför huset i svarta sopsäckar hemma hos mamma. Och vi har som du fattar en rätt risig kontakt nu."

Det är amerikanska 18-åriga Helena som berättar för mig över telefon en kväll. Hon är utslängd från sitt hem och har fått flytta hem till sin pappa.

Hon twittrade ut bilder på sin mamma och moster med deras namn efter att ha sett dem bland en skara Trumpsupportrar i Washington, i samband med stormningen av Kapitolium.

”Mamma, kommer du ihåg när du sa att jag inte skulle gå på Black Lives Matter demonstrationer, för att det kunde bli våldsamt. Är det här du?”, skrev hon tillsammans med en bild där hennes mamma blöder näsblod efter att ha fått ett slag i ansiktet när hon försökt komma åt en kvinna som filmade gruppen med mobiltelefon.

Mamman hade sagt till Helena att de skulle åka iväg några dagar för att göra ett skönhetsingrepp, berättar hon.

Men Helena förstod att något var konstigt när hennes mamma stängt av funktionen i deras gemensamma app som visar var de befinner sig geografiskt och  när hon fick höra vad som pågick i Washington.

– Jag var inte direkt förvånad, men ändå, det kändes väldigt konstigt att se sin mamma så, säger hon.

Hon säger att det inte var ett enkelt beslut, men att det var det rätta att göra. Att outa sin familj med namn.

Den politiska splittringen i USA skär rakt genom familjer. Jag har under det senaste året spenderat mycket tid i landet och träffat många unga som berättar samma sak - hur de inte längre kan umgås med vissa äldre släktingar, eftersom de politiska åsikterna går isär.

En annan ung tjej som jag träffade heter Megan, hon bor i Kentucky och det första hon sa till mig, efter att ha berättat om sitt intresse för jakt var: "Du behöver inte vara Republikan för att älska ditt vapen."

Sen fortsatte en lång utläggning om hur hon inte tål Donald Trump och hur osams hon är med många i sin familj som röstar på Republikanerna. Hon sa sedan med sänkt röst: "Min man, Jason, ska rösta på Donald Trump."

Jag ringde upp och pratade med Jason och Megan tillsammans för att jag blev nyfiken på hur de får relationen att fungera när de båda verkade känna så starkt och så olika för någonting. De berättar att de inte kan ha på radion tillsammans längre, för att det kan komma upp politiska ämnen som de blir osams om, och de får ofta be varandra sluta prata om ämnen. Eller turas om att säga sin åsikt, utan att få ett gensvar av den andra, för att kunna hålla sams.

"Jag har ibland känt, vad är det för monster jag är ihop med," sa Megan.

De har till exempel olika grundläggande värderingar när det gäller transpersoners eller migranters rättigheter, vilket har varit tufft att förlika sig med. Mer för Megan än för Jason berättar de. Han blir däremot märkbart irriterat när hon vill jämföra stormningen av Kapitolium med känslan av 9/11 och flygplanen som flög in i tornen.

"Det är extremt, det går inte att jämföra," säger han.

"Vi hade inte blivit tillsammans om vi hade träffats idag och jag fick veta att han röstade på Donald Trump," säger Megan till mig.

Men de har ändå bestämt sig för att få det att funka.

"Klart det hade varit lättare att vara ihop med någon som tycker exakt samma som en själv, men det händer ju aldrig. Hade det inte varit politik, hade det varit barnuppfostran eller något annat. Man måste bara få det att funka, med sin partner eller granne eller någon annan i samhället," säger de.